Hajléktalanok télen Debrecenben
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egy jogász ismerősömmel beszélgettem és igen logikusan érvelt amellett, hogy a hajléktalan-ellenes gumitörvény alapján bárkit megbüntethetnek.

Persze én nem akarok jogászkodni, sőt kommentben várom a joghoz értő olvasóink kommentjeit, de nekem sajnálatos módon eléggé logikusnak tűnt az érvelés.

Ugye arról van szó, hogy Magyarországon szabálysértés az életvitel-szerűen való utcán élés. Ezer meg ezer publikáció szól arról, hogy mennyire embertelen ez az intézkedés, na meg arról, hogy mennyire nem a probléma megoldása a cél, hanem a probléma elrejtése a szemek elől.

Mindezt úgy, hogy a jobboldal megszünteti a lakáskasszákat, semmit nem tesz az elhelyezés nélküli kilakoltatások megállításának érdekében.

Azonban egy érdekes tényre hívta fel a jogász barátom a figyelmemet. Ugyebár van egy olyan állampolgári kötelessége minden magyar állapolgárnak, hogy a tudomására jutott szabálysértést vagy törvénysértést azonnal jeleznie kell a hatóságok felé.

Most gondoljunk bele, mi történik abban az esetben, ha egy hajléktalannal találkozunk mondjuk az aluljáróban? Hát kötelességtudó állampolgárként értesíteni kellene haladéktalanul a hatóságokat arról, hogy jogsértést tapasztalunk.

Ugye a kormánypártok által elfogadott hajléktalanokat vegzáló törvény szabálysértésként kezeli azt, hogy valaki életvitelszerűen az utcán él, tehát feljelentési kötelezettségünk nincs, azonban számomra nem volt egyértelmű, hogy szabálysértési ügyekben van-e bejelentési kötelezettségünk.

Ezért felhívtam a rendőrséget és általánosságban információt kértem arról, hogy szabálysértési ügyekben, ha az tudomásunkra jut van-e bejelentési kötelezettségünk a hatóságok felé. A válasz egyértelmű volt. Van!

Mint mondtam, nem vagyok jogász, de ez alapján nekem nagyon úgy tűnik, hogy kötelesek vagyunk bejelentést tennie mertársaink ellen, akik az utcán élnek.

Ön fel fogja hívni a rendőröket, ha egy szerencsétlen embertársunk az utcán alszik?


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: