Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szeretném leszögezni így alapállításként a BalraMagyar egy értékrendi véleményportál így a következő cikkünk is egy véleménycikk lesz. Megpróbálom felvázolni az olvasónak miért gondolom így első állításra azt, hogy Puzsér Róbert jelölése egy rossz álom lenne az ellenzék egészének és miért gondolom egy szinten lévőnek Falus Ferenccel.

Valahogy úgy áll a dolog szerintem hogy az ellenzék eddig sikertelenül ostromolta a fővárost és annak vezetőjének Tarlós Istvánnak a székét és ebben a csalódottságunkban mi ellenzékiek folyamatosan keressük az újabbnál-újabb extrém megoldásokat.

Ez valami olyasmi lehet mint amikor valaki vásárol egy Ikea bútort aminek a csomagolásából kifelejtették a csavarokat, de ahelyett hogy visszamennénk az Ikeába inkább faragasztóval összeragasztjuk a bútort majd feltesszük rá a családi porcelánt. A butor összeomlik és a családi örökség is oda.

Értem a vágyat ami arról szól, hogy keressünk egy olyan lehetőleg értelmiségi közszereplőt, aki pártok felett áll – ugye mert a pártok lejáratták magukat, pártpolitikus nem is indulhat a székért – de hogy pont Róbert legyen az, azt gondolom nem csak a porcelán törne össze.

Én már a kiinduló ponttal nem szoktam egyetérteni. Ugyanis én nem tartom istenellenes dolognak azt hogy politikai választásokon politikai pártok indujanak, mint ahogyan azt sem, hogy egy voksolás alkalmával pártjelöltekre lehessen szavazni. Naná, hogy valaki azért lép politikai pályára mert képviselni akarja szavazóit, azoknak az értékrendjét.

Politikussá válni nem egy egyszerű folyamat. Nem elég hogy a jelöltnek meg kell győznie saját párttársait, hogy pártja felállítsa jelöltnek, meg kell győznie az esetleges partnereket is, hogy támogassák őt. Emellett nem árt, ha van tapasztalata abban, hogyan működik egy önkormányzat – jelen esetben – és nem árt ha valamicskét konyít a vezetéshez, mert Budapest élére mégis csak vezetőt keresünk.

Puzsérnak nyilván nincs semmilyen tapasztalata nem csak a politika világában, de úgy rémlik műsoron kívül nem sok mindent vezetett, de köztestületet bizonyosan nem.

Másrészt és akkor itt nézzük Róbert érdemeit. Kétségtelenül tehetséges abban, hogy felhívja magára a figyelmet. Kérségtelenül remekül tud vitázni és érvelni. Olyan időnként vad antikapitalista és antiglobalista társadalomkritikákkal áll elő, melyekből nem csak ihletet lehet meríteni de nyíltan ledönt olyan tabu témákat is amelyeknek le kell dölniük, mint Pink Floyd Falának.

De nem ilyen az, mikor az Operett műfaját azonosítja a klimax utáni nők passziójával. Most csak úgy elképzelem, hogy a főváros és az Operett színház között milyen szép együttműködés is lenne.

Az állandó elitizáló prolizások közepette, mely során Puzsér magát felkent kultúrkereszteslovaggként ábrázolja olyan kijelentéseket tesz, mely nemcsak a liberális demokráciával összeegyeztethetetlen, de azt gondolom hogy a józan ész nevében kell visszautasítani a sértéseket.

Amikor Puzsér arról beszél, hogy őskádári nyuggerdemokrácia vagyunk azt gondolom olyan mélységesen nem érti a magyar társadalmat, amenyire azt ezekkel a mondatokkal el akarja hitetni magáról. Az van ugyanis, hogy Puzsér tökéletesen érti az őt körülvevő világot. De ahhoz, hogy kitűnjön, hogy felhívhassa magára a figyelmet olyan kijelentéseket kell tennie amik kiütik a közizlés falait.

Valahogyan felhívja magára a figyelmet. És bevallom baromi jól áll ez Puzsér Róbertnek. Abban a szerepben, ahol van. Kritikusként. De egy ilyen konfrontatív személyiség nem hiszem, hogy képes lehet integrálni Budapestet, a kerületi polgármestereket és egy köztestületet el tudna vezetni. Ahhoz ugyanis más kvalitások kellenek.

Persze értem, hogy Puzsér Róbert jelölése jó ötletnek tűnhet az LMP vagy a Jobbik politikusainak, hiszen válságban lévő pártjaikat valami szokatlan furfangos húzás ránthatná ki a szakadékból, de nem hiszem hogy Puzsér lenne a csodafegyver.

Több dolog miatt sem. Egyrészt azok a mondatok amit fent idéztem a magát főpolgármesternek jelölő kritikustól nem a karakterrombolást szolgálja, hanem összefüggésekre akar rávilágítani, de ha én csak emlékezetből ilyen mondatokat húzok elő a kritikus tollából, akkor a Habony-média milyen mondatokkal szembesíthetné egy összellenzéki kampányban?

Már ha lesz Puzsér és programja mögött teljes ellenzéki támogatás. Mert abban az esetben ha nem lesz és lesz egy másik a baloldali pártok által támogatott jelölt, jó móka lesz a jobboldalnak egymás ellen kijátszatnia a két figutát. Kinyiratját a két jelöltet egymással, Tartlós meg röhögő harmadikként beül a már kényelmesen az ülepe által kikoptatott bársonyszékébe.

Néhány gondolat zárásként a Sétáló Budapest programjáról. A program olyan, amilyen Puzsér. Meghökkentő, grandiózus, kiüti a közfalat, lehet hozzá viszonyulni de tök értelmetlen és persze kidolgozatlan.

Ha a teljes belvárosból kitiltjuk az autós forgalmat ugyan hogy valósul meg a szállítmányozás a boltokba, bankokba? Hogyan zajlik majd a közlekedésszervezés? Mi lesz a parlamentbe menő kirándulóbuszokkal, hogyan alakíthatnánk át az egész város közlekedését? Mi lesz azokkal a polgárokkal akik beköltöznének vagy kiköltöznének az adott területről a lakásaikból. Ha igaz amit Puzsér állít tervei szerint a város közepén nagyjából félmillió ember nem vehetné igénybe az autóját.

Lehet vitatkozni ezen az elképzelésen, de maradjunk annyiban a Star Trek filmeket én is szerettem, de az első csillaghajó még 300 év múlva veszi fel a kapcsolatot az idegenekkel, akik segítenek fejleszteni a társadalmunkon.

K. L.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: