Tarlós István - Fotó: 24.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nagyon úgy fest, hogy máris akadt kihívója Tarlósnak…

A fővárosi MSZP szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Tarlós István főpolgármester szerdai budapesti sajtótájékoztatójukon egyetlen érdemi szót sem szóltak Budapestről.

Horváth Csaba, a Fővárosi Közgyűlés szocialista képviselője arra a bejelentésre, hogy Tarlós István elfogadta a miniszterelnök felkérését a főpolgármester-jelöltségre, azt mondta: gratulálnak, de szerinte a budapestiek ennél többet érdemelnek.

Az ellenzéki képviselő szerint Orbán Viktor már sokat elvett a budapestiektől és úgy látja, hogy már nem is ígér semmit.

Horváth Csaba megfogalmazása szerint a kormányfő ugyanakkor egyértelművé tette, hogy nem hívja vissza a főváros és Tarlós István “nyakára ültetett két helytartóját”, Gulyás Gergely minisztert és Fürjes Balázst, a Budapestért és a fővárosi agglomerációért felelős államtitkárt, sőt, formalizálják az eddigi helyzetet.

Orbán Viktor nem válaszolt egyebek mellett arra a kérdésre sem, hogy továbbra is fejőstehénnek nézi-e Budapestet, vagy visszaadja-e a fővárosiak által befizetett pénzeket, hogy valóban az itt élők dönthessenek arról, hogyan fejlődjön, működjön a város – mondta az ellenzéki politikus. Jelezte: a budapestiek napi 20 milliárd forint adót fizetnek, még sincs elég forrás például az utak felújítására, kátyúmentesítésére vagy a város tisztán tartására.

Közölte, a miniszterelnök az adósságkonszolidációról beszélt, ugyanakkor nem szólt arról a több mint ezer milliárdos vagyonról és készpénzről, amit a kormány elvett Budapesttől. Horváth Csaba úgy fogalmazott: ha Orbán Viktor “ígért volna legalább egy picit, nem baj ha hazugság, akkor lenne miről beszélni”.

Az ellenzéki képviselő kérdésekre válaszolva egyebek mellett arról beszélt, hogy a szocialisták heteken belül meghozzák a saját döntéseiket a főpolgármester-jelöléssel kapcsolatban.

Közölte, az ellenzék akkor járt el helyesen, ha Tarlós Istvánnal szemben egyetlen ellenzéki jelöltet állít. Elmondta: a háttérben már zajlanak az erről szóló egyeztetések. A történelmi felelősséget a politikai szervezetek többsége érzi, aki ebből kimarad, az nyilvánvalóan a Fidesz szándékait fogja segíteni, ez pedig a választók számára is egyértelmű lesz – mondta.

A Fidesznek tavasszal még 38 százalékos támogatottsága volt, míg ez mostanra 34-35 százalékra csökkent – mondta Horváth Csaba a kormánypárt saját kutatására hivatkozva.
Közölte, a maga részéről vállalja a megmérettetést egy előválasztáson, ha erre a pártja is felkéri.

A budapesti fejlesztési tanács felállításáról szólva azt mondta, hogy az egy “tisztességes politikai környezetben előremutató döntés lehetne”, de az elmúlt évek mutatják, hogy Budapest kiüresítése zajlik, a kormány nem szán több pénzt a fővárosra, Tarlós István pedig hajlandó asszisztálni ehhez.

Horváth Csaba szerint Tarlós István jelöltkénti indulásának egyetlen pozitívuma, hogy miatta megmarad a közvetlen főpolgármester-választás demokratikus intézménye.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: