Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

72 órás ultimátumot adtott az ukrán konzulnak Szijjártó Péter külügyminiszter.

Egyre kiélezettebb külügyi fronton a viszony Magyarország és Ukrajna között. Az hogy a magyar külügynek mi jár a fejében nehéz persze kiszámítani így, az orosz nagymedve közelségében, tény azonban, hogy nehéz idők járnak a két ország diplomáciai viszonyában.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, ahol elmondta, az egyik ukrán külügyi konzulnak 72 órája van, hogy elhagyja hazánk, Magyarország területét.

Miderre azért került sor, mert korábban az ukrán fél kiutasította a beregszászi magyar konzult s erre válaszul hozta meg a külügy ezt a meglehetősen kemény lépést. Mint fogalmaz a magyar külügyminiszter:

Magyarország külpolitikájának fontos sarokköve, hogy a szomszédokkal jó viszonyt tartson fenn, azonban az utóbbi időben rossz irányba mozdultak el az ukrán kapcsolatok.

A magyar külügyminiszter szerint Ukrajna folyamatosan élezi a konfliktust: a kárpátaljai magyarokkal szemben állami támogatású gyűlöletkampányt folytatnak.

Szerinte ez azért van, mert Ukrajnában választás közeleg, és az elnök a kárpátaljai magyarok elleni gyűlöletkeltéssel akar népszerűséget szerezni.

Bár a magyar külpolitikai vezetés mindezt arányos lépésnek tekinti, mindenképpen ilyesztő folyamatok indultak be a két ország külkapcsolatában.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: