Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ukrajna kiutasította a beregszászi magyar konzult…

Erre válaszul Magyarország kiutasít egy itt dolgozó konzult…

Szijjártó Péter külügyminiszter az ukrán-magyar konfliktus miatt (Ukrajna kiutasította a beregszászi a magyar konzult) sajtótájékoztatót tartott, ahol azt mondta csütörtök délben, hogy Magyarország külpolitikájának fontos sarokköve, hogy a szomszédokkal jó viszonyt tartson fönn, ez az elmúlt években komoly eredményekkel járt.

Azonban az utóbbi időben kifejezetten rossz irányba mozdultak el az ukrán kapcsolatok, holott a magyar érdek az, hogy erős és demokratikus Ukrajna legyen a szomszédunk.

Ukrajna folyamatosan élezte és élezi a konfliktust. A kárpátaljai magyarokkal szemben gyúlöletkampányt folytatnak, állami támogatással, mondta Szijjártó. Szerinte ez azért van, mert Ukrajnában választás közeleg, az elnök a kárpátaljai magyarokkal szembeni gyűlöletkeltéssel akar népszerűséget szerezni. Szijjártó az ukrajnai kiutasítás után a magyar külügybe kérette a budapesti nagykövetet, akivel közölték, az itt dolgozó egyik konzulnak 72 órája van elhagyni Magyarországot, ez az arányos válaszlépés, jelentette be a miniszter.

Azt azonban Szijjártó nem árulta el, a magyar fél pontosan kit utasított ki. Szijjártó azt is elmondta, hogy ha a kiutasított ukrán konzul helyére újat küld Ukrajna, mérlegelik majd, megadják-e neki a szükséges dokumentumokat, hogy be tudja tölteni a megüresedett helyet. Ugyanígy kérdés, hogy a kiutasított beregszászi konzul helyét átvevő magyar diplomata felveheti-e majd a munkáját.

Megkezdték a nyelvtörvény tárgyalását is Ukrajnában, ami a miniszter szerint további provokációhoz vezethet. A miniszter többször hangsúlyozta, szerinte a konfliktust nem a magyar fél kezdeményezte, ugyanakkor attól tart, az ukránok további provokatív lépéseket fognak tenni. Beszélt arról is, a NATO-ba igyekvő Ukrajna katonai egységeket telepít Kárpátaljára, amit szintén provokációnak tartott.

Kérdésre válaszolva elmondta, nem érdekli, hogy erről a kérdésről mit gondolnak az oroszok (Szijjártó nemrég Moszkvában volt, találkozott az orosz külügy miniszterrel), őt csak a kárpátaljai magyarok sorsa érdekli.

“Ukrajna folyamatosan élezte és élezi a konfliktust.” – Orbánék pedig Putyin utasítása alapján tovább polírozzák azt a konfliktust.

Azért, ha tovább gondoljuk a helyzetet, és sikerül Orbánéknak kiléptetni az országot az EU-ból, akkor jó tudni, hogy utána csatlakozhatunk a baráti Ukrajnához. Kellenek majd akik befogadnak minket, vagy ha nem, a másik megoldás, hogy Orbánék olyan ország mellé viszik az országunkat, ahol szívesen látnak minket ezzel a politikai berendezkedéssel.
De persze, ha nagyhatalom leszünk, akkor ezekre semmi szükség.

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: