Harangozó Gábor
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Harangozó Gábor szocialista politikus lerántotta a leplet a Fidesz-kormány oligarcháiról és gusztustalan pénzügyeiről.

Nagy baj van, szinte az egész országban …

Az MSZP elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja, hogy a vidékfejlesztési beruházási pályázatok lassú elbírálása miatt tömegesen arra kényszerülnek a vidéki kis- és családi vállalkozások, hogy visszaadják az elnyert támogatásokat – mondta Harangozó Gábor, az MSZP elnökségi tagja pénteki sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint “belső oligarchaháborúk” miatt egy jó ideig megállt, illetve nagyon lelassult a pályázati bírálati rendszer, így akár egy-másfél, de akár két évig is vártak beadott pályázataik elbírására a kis- és családi vállalkozások.

Hozzátette: mivel ezek a pályázatok az áremelkedések és a kivitelezők külföldre vándorlása miatt sok esetben megvalósíthatatlanná váltak, eddig 12 500-an kérték pályázatuk módosítását, azonban ezen beadványok nagy részét sem bírálták még el.

Közben – magyarázta – a szabályok szerint egy éven belül be kell nyújtani az első számlát, így sokan kifutnak az időből, de akik ezt mégis meg tudják tenni, azzal szembesülnek, hogy január óta nem kapják meg a pénzüket. Szerinte emiatt tömegesen döntenek úgy a pályázók, hogy inkább visszaadják az elnyert támogatásokat.

Harangozó Gábor kérdésre válaszolva elmondta: elsősorban a kisléptékű, élelmiszeripari beruházásokat, illetve a sertés- és baromfitartáshoz kötődő beruházásokat érinti a probléma, amely piaci szereplők tudomása szerint mintegy 50 milliárd forint felhasználását veszélyezteti. Hozzátette: az összes beadott pályázat 15 százalékáról van szó, de ez az arány folyamatosan nő.

Az MSZP politikusa úgy értékelt: miközben a “NER saját lábon álló lovagjai között a közös pénzből megy a habzsidőzsi”, a vidékfejlesztési pénzek kisembereknek szóló pályázatai ügyében egészen abszurddá fajult a helyzet.

Azt mondta, a héten már kiderült, hogy a kormány saját, nem nyilvános jelentése szerint Magyarország akár 500 milliárd forintnyi uniós támogatást bukhat el az elmúlt három évben feltárt, nagy és rendszerszintű korrupciógyanús esetszám miatt, és azt is feltárták, hogy az ellenőrzött egyedi elbírálású ügyeknél a vizsgált 29-ből 25 tűnik korruptnak.

“Ez azt jelenti, hogy a jachtos, helikopteres, magánrepülős barátoknak, akik csupa barátságból és nyilván nem hálából, ingyen reptetik és vadásztatják a kormány különböző szereplőit, egyedi kormánydöntéssel, akár szabálytalanul is járnak a milliárdok a közös kasszából” – fogalmazott Harangozó Gábor.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: