Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ez több mint kínos… Ez nettó hazaárulás…

Lényegében beismerte a külügyi államtitkár, hogy a Los Angeles-i főkonzul megzsarolta a helyi magyar szervezet vezetését…
„A Los Angeles-i Magyar Ház egy politikamentes intézmény volt, azonban a korábbi alelnök ezen változtatott, és a magyar kormány folyamatos, trágár szidalmazásába kezdett. Széles Tamás főkonzul levelében mindössze arra kérte a Magyar Ház vezetőit, tartózkodjanak a politikai véleménynyilvánítás ezen formájától, az ugyanis megnehezíti a sikeres együttműködést.”

Ennyivel intézte el Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nevében Magyar Levente parlamenti államtitkár Mesterházy Attila írásbeli kérdéseit.

Mesterházy az üggyel kapcsolatosan a következőket kérdezte:

– Visszahívják-e a Los Angeles-i magyar f őkonzult?
– Egy éve még dicséretet is kapott a tárcától a főkonzulátus nemzetpolitikai tevékenységéert?
– Utasításra cselekedett-e a főkonzul?
– Van-e olyan utasítás, hogy vegzálni kell a kormánnyal kritikus külföldi magyar szervezetek vezetőit?
– Kinek jó, ha a magyar-amerikai és magyar-magyar kapcsolatok fejlesztése helyett a főkonzul feszültséget gerjeszt, viszályt szít?

Ezek egyikére sem érkezett konkrét válasz, Magyar Levente ugyanakkor beismerte, a főkonzul az Orbán-kormány álláspontját nyomatékosította, amikor a későbbi együttműködés megszüntetésével fenyegette meg levelében a Magyar Ház vezetőit.

A szocialista képviselő vélhetően nem számított az államtitkári beismerésre, inkább magánakciónak tekinthette a főkonzul korábban nyilvánosságot kapott akcióját.

Nemrég beadta lemondását Sárvári Álmos, a Los Angelesben működő Egyesült Magyar Ház (United Hungarian House) nevű civil szervezet alelnöke. Sárvári Álmos neve akkor vált ismertté Magyarországon, amikor augusztusban kiderült – ahogyan arról az Index nyomán a 168 Óra is beszámolt –, hogy Széles Tamás Los Angeles-i magyar főkonzul ki akarja rúgatni a Facebookon megjelent, az Orbán-kormányt kritizáló kommentjei miatt. Ennek a civil szervezet ellenállt, Pereházy Miklós, az Magyar Ház elnöke azt mondta, a véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet az Egyesült Államokban, sőt:

1956-ban nem azért mentek ki az emberek, hogy elhallgattassák őket.

Pereházy Miklósnak ezután „kaliforniai tisztességes magyarok” is írtak névtelen levelet, kérve az elnököt, hogy ha kirúgni nem akarja Sárvári Álmos, győzze meg arról, hogy mondjon le. Nem világos, hogy ezért vagy sem, de a Magyar Ház alelnöke végül lemondott.

Lehet, hogy gondolatolvasókat is fognak alkalmazni? Mert mégis hogy venné már ki az magát, hogy valaki rosszat gondol, de nem mondja ki, a magyar kormányról, a markát meg tartja a pénzért? Még belegondolni is borzalom, főleg innen, a NER paradicsomból.

Ki is mondta a következőt?:  “Mi sosem vetemednénk arra, hogy elhallgattassuk azokat, akik nem értenek velünk egyet.” – Nem hát: Mi lemondatjuk őket.

 

Forrás: 168 óra / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: