Lázár szabad kezet kapott Orbántól – Ez durván fájni fog szinte az egész országnak


Lázár János - Fotó: Makó Híradó
A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  

Augusztus közepén nevezték ki Lázár Jánost a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztosnak.

Azon túl, hogy a kinevezés ténye meglepetés volt – Lázár az új ciklusban nem kapott kormányzati tisztséget -, az is kérdéseket szült, hogy Lázár miért vállalta el ezt a feladatot.

A kormány erős kontroll alatt tartja a területet, a holdudvar megélhetését is sikerült biztosítani a dohányárusító helyek kiosztása során. Mi szükség van akkor egy miniszterelnöki biztosra?

Kérdéseikkel a Menedzsmentfórum megkereste Lázár Jánost, valamint a mandátumát meghatározó kormányzatot is. Két dolog derült ki: konkrét döntésekre, intézkedésekre vonatkozó javaslatok még nem készültek, de Lázár nem tekinti álfeladatnak a megbízást, a tőle megszokott teljes lendülettel veti bele magát a nemdohányzók érdekeinek még erősebb érvényesítésébe, miután tájékozódott a piaccal kapcsolatban.

Ami – tegyük hozzá – nem fog a nehezére esni, mivel a piaci szabályok újraértelmezésében vastagon közreműködött jó ismerőse, Sánta János, akinek az érdekeltségébe tartozik az egyik dohányipari cég, a Continental. (A piac átalakítását előkészítő törvényjavaslat anno megjárta Sánta számítógépét is, mint az akkor még megjelenő Népszabadság megírta.)

Lázárról közismert továbbá, hogy nagyon ellene van a dohányzásnak, ha rajta múlna, drasztikusan visszaszorulna a piac. Különösen háklis arra, ha fiatalok dohányoznak – derült ki azokon a Kormányinfókon, amelyeket még ő vezetett.

“Ha rajtam múlna, teljesen betiltanám a dohányzást” – mondta még 2013-ban egy tájékoztatón. Ez pedig előrevetíti, hogy milyen megközelítéssel lát hozzá munkájához miniszterelnöki biztosként.

Mikor Lázárt kerestük a kérdéseinkkel, hogy mennyire akarja felforgatni a 2013 óta fennálló rendet a dohánypiacon, hogyan alakulhat a cigaretta ára a következő időszakban, milyen szigorítást tervez a dohányzásra kijelölt helyek szabályozásában, azt a választ kaptuk, hogy egyelőre a tájékozódásnál tart a biztos, a szóba jöhető intézkedésekről később tájékoztatják a nyilvánosságot. Egy kollégája ugyanakkor elárulta portálunknak, hogy Lázártól kemény javaslatok várhatók, ő nem szokott puhán hozzáállni a feladatokhoz.

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.A feladatkör leírása alapján is elmondható, hogy nem jelentéktelen feladatot kapott Lázár. Egyebek mellett a Pénzügyminisztériummal összedolgozva mostantól részt vesz a jövedéki adóval, illetve általában a dohányáruk adóztatásával kapcsolatos közép- és hosszútávú stratégia megalkotásában, valamint a biztos dolga lesz az egységes dohánypiaci felügyelet létrehozásával kapcsolatos kormányzati koncepció megalkotása is. Továbbá a hazai dohánytermesztéssel összefüggő feladatokat is el kell látnia.


Érzékeltetésül, hogy mekkora piacról van szó: csak a dohánytermékek után a költségvetésbe 187,5 milliárd forint folyt be jövedéki adóként idén január és július között.


A legutóbbi Kormányinfón megkérdezték a kormány illetékesét is, hogy mit várnak Lázártól. Gulyás Gergely miniszter kiemelte, hogy a miniszterelnöki biztos hatáskörét meghatározza a poszt statútuma, “de ezen belül elég nagy szabadsággal rendelkezik”.

Gulyás arra nem vállalkozott, hogy megmondja, mi a legfontosabb teendője a miniszterelnöki biztosnak a nemdohányzók védelmében, ezt – mint mondta – meghagyja Lázárnak. A miniszter ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a kormány nagyon fontosnak tartja a nemdohányzók védelmét, és várják a miniszterelnöki biztos javaslatait.

“Hogy ez rendeletmódosítást, törvénymódosítást igényel, vagy másfajta intézkedést, akár az egészségügy területén, gondolok itt például a szűrővizsgálatokat, ennek eldöntése a biztos feladata” – közölte Gulyás.

Ami azt jelenti, hogy nem csak a Pénzügyminisztérium, de az egészségügyért felelős Emberi Erőforrások Minisztérium apparátusával is együtt fog dolgozni Lázár, ezen a területen is javaslatokat tehet. Ez két kulcsterület a kormányban, tehát semmiképpen nem állítható, hogy Lázár kamu megbízást kapott volna.

Forrás: MenedzsmentFórum


A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  
Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük