Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas szomorúság ez…

Életének 82. évében meghalt Simonyi Endre folyamatszabályozási szakmérnök, a magyar személyi számítógépek úttörője – írja honlapján az Informatika Történeti Kiállítás.

Simonyi Endre már a 70-es években otthoni számítógépeket épített, abban a korban, amikor Steve Jobs és Steve Wozniak is az első Apple számítógépeket bütykölte.

Első gépét 1975-ben kezdte építeni édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal. Az általa fejlesztett BASIC nyelvjárást 8 perc alatt töltötte be magnókazettáról.

Később a vasfüggöny mögött tevékenykedő Simonyi megtalálta az utat a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógép-építő közösséghez. Ahhoz a klubhoz, amelyhez a Jobs–Wozniak-páros és a Microsoft-alapító Bill Gates is több szálon kötődött. 1977-ben vette fel velük a kapcsolatot, majd 1980-ban el is jutott hozzájuk.

A HCC megmutatta a klasszikus számítógépiparnak, hogy lehet másként dolgozni, megépítették azokat a gépeket, amelyeknek gyártására az iparág óriásai még nem álltak készen. Kitalálták, mire lehetne használni a mikroszámítógépeket, ami akkoriban korántsem volt egyértelmű.

Ennek a kreatív világnak a kelet-európai élharcosa volt Simonyi Endre, aki „Tokió és Berlin között” elsőként, 1980-ban hazánkban alapította meg az amerikai mintájú HCC klubot, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság pedig felkarolta a kezdeményezést. Simonyi Endre egy korszak emblematikus figurája lett.

Szakújságíróként, feltalálóként, a BME és az Óbudai Egyetem oktatójaként is jellegzetes, szeretetreméltó, színes egyénisége volt a magyar informatikának. Élete alkonyán a kórházban is nála volt a laptop: amíg csak ereje engedte, dolgozott.

Simonyi Endre – Fotó: Zoom.hu

Isten nyugosztalja Bandi bácsi!

Forrás: NLC


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: