Gyász és szomorúság, nemcsak nagy tudású, egyben csodálatos ember ment el örökre


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Hatalmas szomorúság ez…

Életének 82. évében meghalt Simonyi Endre folyamatszabályozási szakmérnök, a magyar személyi számítógépek úttörője – írja honlapján az Informatika Történeti Kiállítás.

Simonyi Endre már a 70-es években otthoni számítógépeket épített, abban a korban, amikor Steve Jobs és Steve Wozniak is az első Apple számítógépeket bütykölte.

Első gépét 1975-ben kezdte építeni édesapjával, Simonyi Mártonnal és Székely Lajossal. Az általa fejlesztett BASIC nyelvjárást 8 perc alatt töltötte be magnókazettáról.

Később a vasfüggöny mögött tevékenykedő Simonyi megtalálta az utat a kaliforniai Homebrew Computer Club (HCC) nevű számítógép-építő közösséghez. Ahhoz a klubhoz, amelyhez a Jobs–Wozniak-páros és a Microsoft-alapító Bill Gates is több szálon kötődött. 1977-ben vette fel velük a kapcsolatot, majd 1980-ban el is jutott hozzájuk.

A HCC megmutatta a klasszikus számítógépiparnak, hogy lehet másként dolgozni, megépítették azokat a gépeket, amelyeknek gyártására az iparág óriásai még nem álltak készen. Kitalálták, mire lehetne használni a mikroszámítógépeket, ami akkoriban korántsem volt egyértelmű.

Ennek a kreatív világnak a kelet-európai élharcosa volt Simonyi Endre, aki „Tokió és Berlin között” elsőként, 1980-ban hazánkban alapította meg az amerikai mintájú HCC klubot, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság pedig felkarolta a kezdeményezést. Simonyi Endre egy korszak emblematikus figurája lett.Szakújságíróként, feltalálóként, a BME és az Óbudai Egyetem oktatójaként is jellegzetes, szeretetreméltó, színes egyénisége volt a magyar informatikának. Élete alkonyán a kórházban is nála volt a laptop: amíg csak ereje engedte, dolgozott.

Simonyi Endre – Fotó: Zoom.hu

Isten nyugosztalja Bandi bácsi!

Forrás: NLC


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük