Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A nagyok mind elmennek…

A népszerű amerikai drámaíró volt az egyetlen szerző, akiről még életében színházat neveztek el a Broadwayn.

A 91 éves dráma- és forgatókönyvíró haláláról a New York Times és a TMZ adott hírt vasárnap. A régóta vesebeteg szerző eszerint tüdőgyulladásban, illetve az ennek nyomán fellépő szövődmények miatt hunyt el Manhattanben.

Az 1927-ben született Neil Simon több mint harminc színdarabot írt és majdnem ugyanennyi filmforgatókönyvet, többségükben saját darabjai adaptációit. Többször jelölték Oscar-díjra és Tony-díjra, mint bármely másik szerzőt.

Nagy szerelme a színház volt, s Broadway-musicalek szövegkönyveinek pofozgatása után megpróbálkozott az önálló darabokkal is. 1963-ban mutatták be a Mezítláb a parkban című házassági komédiáját, amelyből óriási sikerű film is készült. Ettől kezdve ontotta az olyan kasszasikereket, mint a Furcsa pár (1965), a Sweet Charity (1965) vagy a Napsugár fiúk (1972).

Simon rövid időn belül a legsikeresebb amerikai szerző lett, sikeres darabjait szinte kivétel nélkül megfilmesítették, a forgatókönyvet általában saját maga írta. A Furcsa párban Jack Lemmon és Walter Matthau, a Napsugár fiúkban Matthau és George Burns nyújtott emlékezetes alakítást.

Sikere titka a kritikusok szerint az volt, hogy fordulatos, szellemes vígjátékaiban a mindennapi emberek életét tudja humorosan bemutatni, miközben témái is hétköznapiak voltak: házassági konfliktusok, hűtlenség, a felnőtté válás és a félelem az öregedéstől.

Pályája során négy Tony-, két Emmy-díjat, egy Arany Glóbusz- és egy Pulitzer-díjat kapott, háromszor jelölték Oscar-díjra, s megkapta a Kennedy Központ díját. Ő a legnépszerűbb, legsikeresebb, legjátszottabb és leggazdagabb amerikai szerző, akinek darabjait világszerte, így Magyarországon is kirobbanó sikerrel adták/adják elő.

Neil Simon – Fotó: USA Today

Béke poraira.

Forrás: HVG


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: