Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ön is lehet áldozat.

Az internet elhozta a szólásszabadságot. Ami ha mindent beleszámítunk lehet, hogy az egyik “legfrankóbb” demokratikus vívmány, azonban olyan dolgokat is elhozott, amelyeknek soha nem szabadott volna a felszínre kerülniük.

A névtelenség nem csak a vélemények szabad áramlását hozta el nekünk, hanem azt is, hogy arctalan mocskolódók és online zaklatók is megjelentek a névtelenség és az arctalanság biztos tudatában. Néhány évvel ezelőtt pedig robbant a bomba.

Mielőtt rátérnénk a lényegre elmondjuk, nem csak a tizenévesek vannak veszélyben.

Elindult egy “Kék bálna” névre hallgató rettenetesen gonosz és embertelen játék. A játékban résztvevőknek az volt a dolguk, hogy rendszerint elszigetelődött, szociálisan és kirekesztett tizenévesek bizalmát kellett elnyerniük az embertelen és könyörtelen játékosoknak, majd a játék végcélja képen végül ezeket a fiatalokat az öngyilkosságba hajszolni.

A séma lényege egyszerű volt. Azon fiatalok akik az idősebb “Kék Bálna” játékosokat a bizalmukba fogadtak olyan titkokat információkat osztottak meg magukról, olyan fényképeket videókat amelyek által zsarolhatóvá váltak. Először persze csak kisebb dolgokban.

“Lopj pénzt a szüleidtől”

“Készíts intim képet magadról”

Aztán miután az áldozatok egyre jobban elszigetelődtek egyre vadabb dolgokra vették rá őket. A játék célja pedig az volt, hogy a kiszemelt áldozatot az öngyilkosságba kergessék. Az első áldozatok után persze a hatóságok közbeléptek és szakpszichológusokkal és internetes szakértőkkel vették fel a küzdelmet a kiberszadistákkal szemben. Szerencsére úgy néz ki ez a brutális játék nem jutott el hazánkba.

Ennek a brutálisan kegyetlen játéknak a reinkarnációja az úgynevezett MoMo. MoMo egy kitalált horrorkarakter, melyet egy japán “horrorszobor” személyesít meg. Bár a Kék Bálna nem, úgy néz ki ez az új kegyetlen őrület viszont jelen van hazánkban.

A kamuprofil hátborzongató horrorisztikus üzenetekkel kezdi el bombázni az áldozatait.

MoMo mindent tud rólad

A ennek a horror kamuprofilnak is hasonló a célja mint a fent leírt borzalomnak, mégpedig a kiszemelt áldozatát az öngyilkosságba hajszolni. MoMo horrorisztikus üzeneteket küld óvatlan áldozatainak, interneten keresztül, de akár zaklató SMS-eket is hagy, vagy hangüzeneteket. Mindegyiknek az a tartalma, hogy brutális és kegyelten módon lesz kivégezve az áldozat. Főként ha nem azt teszi amit a horrorprofil parancsol:

Ne hagyd válasz nélkül MoMo üzeneteit. Ne ismételd Önmagad. Csak egyszer hibázhatsz. Ha hibázol az életebe kerül

Nem egyszer hacker és adathalász módszerekkel az áldozatok saját privát fényképeit küldi vissza a zaklató, aki mint fent jeleztük, a magyar interneten is jelen van. És hogy mennyire hatékony a “halálba ilyesztegetés”?

Nemrégiben egy egy 12 éves argentin kislány felakasztotta magát, mert nem bírta idegekkel a zaklatást, mely során kivégzésekről kapott videókat MoMo-tól illetve folyamatosan véres, a nevével ellátott késekről küldött neki fényképeket a horrorlény.

Nem tréfa dolog ez. MoMo-ra utaló jeleket láttunk már a legnagyobb ellenzéki internetes csoportban az RTL Klub Híradó facebook közösségben. Nem csak gyermekek lehetnek áldozatok, mindenkit felzaklathat egy ilyen atrocitás.

Ezért fontos, hogy:

  1. Ne hagyja magát zsarolni, mindenképpen forduljon a hatóságokhoz, legyen szó bármennyire kellemetlen vagy kényelmetlen információról, amely a zaklatók kezébe került.
  2. Óvakodjon attól, hogy bármilyen személyes adatot kiadjon magáról idegeneknek. Nézze át, milyen nyílvános adatok érhetőek el Önröl az interneten.
  3. Nézze át a facebook adatvédelmi beállításait.
  4. Ossza meg ezt a cikket, hogy minél többen értesülhessenek a kegyetlen játékról, hogy az információ birtokába mások is védekezhessenek.

A legnagyobb veszély az online adataink óvatlan kezelése, melyre ha nem vigyázunk könnyen rosszra használhatják fel.

Figyeljenek, mi is figyelünk

BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: