Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Lázár János a törvényen felül áll. Mostmár ezt is tudjuk…

Lázárt nem lehet moderálni. Pontosabban nem nem lehet, kifejezetten TILOS.

Egy nappal azután, hogy elérhetetlenné tették Lázár János hírhedt bécsi videóját, a Facebook moderátorainak a központból szóltak, hogy sem az akkori kancelláriaminiszter, sem a kormányzati szócsőként működő portál, az Origo bejegyzéseihez nem nyúlhatnak – derül ki a 444 cikkéből.

Lázár János március 6-án jelentkezett a videóval Bécs Favoriten nevű kerületéből, amelyben azt állítja, hogy az osztrák főváros a bevándorlók miatt mocskos és veszélyes, a fehér keresztények” eltűntek, a bevándorlók pedig átvették az irányítást.

A videót a Facebook eltüntette, néhány órával később azonban újra elérhetővé vált, a 444-nek pedig most a Facebook egyik magyar moderátorát sikerült megszólaltatnia, aki a közösségi hálónak dolgozott az április 8-i parlamenti választásokat felvezető kampányban. Ő elmesélte, hogy a moderátorok a közösségi alapelvek megsértése miatt tüntették el a videót, miután több gyűlöletbeszéd gyanújával bejelentés is befutott róla, utána viszont „a fejük felett” tették újra elérhetővé.

– Jött egy utasítás, hogy az ő dolgaihoz meg az Origo cikkeihez többet nem nyúlhatunk, hanem azokat rögtön tovább kell küldeni az írországi központba, és ott döntenek róluk – állítja a moderátor.

Azután egyébként, hogy hogy a videóját eltávolították, Lázár János sietve cenzúrát kiáltott, a szólásszabadság megsértésével vádolta a közösségi hálót, és azzal is, hogy beavatkozik az április 8-i parlamenti választásokat felvezető kampányba.

Ez visszhangzott Orbán Viktor júliusi tusnádfürdői beszédében is, a miniszterelnök legalábbis azt állította, hogy Nyugaton „általános” a cenzúra, az IT-cégek a politikai elittel összejátszva elzárják az európai polgárokat a közösségi médiában a valóságtól.

Ami Lázár János bécsi videóját illeti, abból hatalmas botrány lett, a Facebook pedig később azt állította, azért tették újra elérhetővé, mert hírértékűnek találták, hogy egy EU-tagország kormánya rasszista gyűlöletpropagandát terjeszt. A volt kancelláriaminiszter később bocsánatot kért Sebastian Kurz osztrák kancellártól.

Aztán utóbb maga Orbán moderálta ki Lázárt – legalább is az országos politikából. Kár volt hát a bécsi lihegésért.

Forrás: 168óra / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: