Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP az európai együttműködés elmélyítésében érdekelt, de a szocialisták szerint mélyreható reformok kellenek az uniós támogatásoknál, mert tarthatatlan, hogy “tíz százalékért futni hagynak tolvajokat” – mondta a párt alelnöke, európai parlamenti (EP-) képviselője hétfőn Budapesten.

 

Szanyi Tibor sajtótájékoztatóján bírálta Orbán Viktor miniszterelnök és Matteo Salvini olasz belügyminiszter hétvégi, “uszító jellegű hozzáállással” megfogalmazott kijelentéseit.

Értékelése szerint a miniszterelnöki hétvégi tusványosi beszédében össze-vissza beszélt, ideológiákat kevert kormányzati rendszerekkel, valamint alternatív regionális blokk létrehozását szorgalmazta.

A politikus szerint az EU mindig is ösztönözte a regionális együttműködéseket és az MSZP is érdekelt abban, hogy a közép-kelet-európai térség országai szorosabb együttműködésre lépjenek, a magyarság történelmi sérelmeinek orvoslása ugyanis jelenleg ebben a keretben képzelhető el.

Szanyi Tibor az EP-kampány indulásával magyarázta Matteo Salvini a The Sunday Timesban megjelent nyilatkozatát, miszerint az EU nem jóhiszeműen vezeti a Brexit-tárgyalásokat. Az MSZP-s politikus azt monda, kijelentését az olasz belügyminiszter semmilyen bizonyítékkal nem támasztotta alá. Szanyi Tibor rámutatott arra is, a brit kormány a mai napig nem állt elő tárgyalási koncepcióval és egyre növekszik az esélye annak, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül hagyja el az EU-t.

A képviselő azon véleményének is hangot adott, hogy bármennyire is hergeli egyik-másik európai politikus a közvéleményt, annak nincs kellő fogadtatása. Közölte, az Eurobarometer júniusi jelentése szerint trendszerűen, folyamatosan növekszik az európai integrációt pártoló polgárok száma.

Szanyi Tibor az uniós támogatások kapcsán emlékeztetett arra, az uniós hatóságok 48, 1500 milliárd forint összértékű projektet vizsgáltak és úgy találták, hogy a pályázatok nagy részénél nem megfelelően használták fel a forrásokat. Ebben az esetben – folytatta – a tagállam választhat, hogy tételesen ellenőrzik a projekteket, vagy visszafizeti a kifizetett pénz 10 százalékát.

Szerinte ez a 150 milliárd forint tud fájni Magyarországnak és felháborító, “hogy tíz százalék jattal le lehet lépni”. Ezeken a pontokon valóban érdemes javítani – mondta, jelezve, az MSZP azon lesz, hogy ezekre a tízszázalékos megoldásokra csak nagyon specifikus esetekben legyen lehetőség, ilyen nagyságrendű lopás esetében ne.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: