Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A migráció témájával akar nyerni Orbán Viktor a 2019-es EP-választáson, emelték ki nyugati lapok a magyar kormányfő tusványosi beszéde után…

Az Európai Unióban 9 hónap múlva EP parlamenti választás lesz. Most indul a kampány. Orbán célja elérni, hogy az ő politikájának támogatottsága jóval nagyobb legyen, mint jelenleg.

Egyes kommentárok szerint Orbán Viktor Soros-ügyben hallucinál, és már megint hadakozni akar Brüsszellel. Orosz és török lapok viszont pozitívabb hangnemben számolnak be a hétvégi történésekről Tusványoson.

Orbán egy jobboldali Európáról álmodik – ezzel a címmel számolt be a magyar kormányfő tusványosi beszédéről az n-tv. A német hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán a migrációt akarja a jövő évi európai parlamenti választások fő témájává tenni: az EU bevándorlás-politikájának kritikájával kívánja megnyerni a választókat.

Bevált recept

Az n-tv emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök teljesen elszigeteli országát a menekültektől és migránsoktól, “idegenellenes és populista retorikájával” pedig a parlamenti választásokon már sikerült kétharmados győzelmet aratnia. Most az európai színtéren szeretné növelni befolyását ugyanezzel a recepttel.

A német hírtelevízió megjegyzi azt is, hogy Orbán – a nyugat-európai jobboldali populistákhoz hasonlóan – a 68-as diákmozgalmakat és az általuk kiváltott társadalmi változást teszi felelőssé a modern, globalizált világ problémáiért. Míg a német Alternatíva Németországért (AfD) és az osztrák Szabadságpárt egyes képviselői példaként tekintenek Orbánra, addig az Európai Néppártban már vitatott a Fidesz tagsága, írja az n-tv.

A ZDF szintén azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő a migráció témájával szeretne győzedelmeskedni jövő tavasszal. A német közszolgálati televízió szerint ez a recept már bevált, hiszen Magyarországon sokan támogatják a bezárkózás politikáját.

Konteós hallucinációk

Még ennél is erősebben fogalmaz a Der Standard: az osztrák liberális lap szerint a magyar kormányfő sikerreceptjének lényege a migránsok és a brüsszeli elit elleni uszítás. Mint írják, Orbán ezúttal is egy “amennyire egyszerű, annyira hajmeresztő barát-ellenség sémát” kreál: az egyik oldalon a brüsszeli és a 68-as elit, a liberális demokrácia és Soros György, a másik oldalon a 90-es generáció, egy antikommunista, keresztény és nemzetileg elkötelezett generáció áll.

A cikk szerzője, Gregor Mayer “összeesküvés-elméleti hallucinációnak” nevezi Orbán vádját, miszerint Soros György amerikai milliárdos muszlim migránsok milliárdjaival akarja elárasztani Európát, hogy így vegye el az itt élő népek keresztény és nemzeti identitását.

Mayer hozzáteszi: bár a Fidesz az Európai Néppárt tagja, a magyar kormányfő és ideológusainak retorikája az AfD, a Szabadságpárt és az AltRight mozgalom retorikájához áll közel. A németek által dominált Néppárt azonban mégis gyakran megvédi a magyar kormányt, ha az EU meg akarja büntetni.

Újabb hadüzenet

Orbán szerint az európai migrációs politika csődöt mondott, mivel képtelen volt megvédeni Európát a bevándorlással szemben, írta beszámolójában a Die Welt. A német konzervatív lap arra is emlékeztet, hogy Orbán a napokban egy lapinterjúban élesen kritizálta Angela Merkel német kancellár politikáját. „Ha én olyan menekültpolitikát folytatnék, mint az Önök kancellárja, az emberek még aznap elzavarnának” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A brüsszeli székhelyű Politico szerint Orbán – már nem először – hadat üzent Brüsszelnek, sőt saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is. Az online újság idézi a miniszterelnököt, miszerint az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Sokan támogatják

Pozitívabb hangnemben számolt be a tusványosi beszédről a Russia Today. Az orosz hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán Viktor szerint a kereszténydemokrácia lép majd a multikulturalizmus helyébe a jövő tavaszi EP-választás után.

Megemlítik azt is, hogy a nyugati vádaskodás ellenére hazájában hatalmas támogatása van Orbánnak migránsellenes politikájának köszönhetően. Egymás után három választást nyert meg, és kétharmados többséget élvez a parlamentben.

A török Hurriyet és a szintén török Ahval News pedig azt hangsúlyozza, hogy Orbán Recep Tayyip Erdogant éltette Tusnádfürdőn, miközben kikelt az “antidemokratikus Nyugat” ellen. Szerinte a török elnök stabilitást jelent országának, amely képes megállítani a migrációt.

“Orbán Viktor páneurópai kampányt akar folytatni, hogy helyreállítsa a hagyományos konzervatív politikát, amely szerinte ellenzi a bevándorlást és a multikulturalizmust, kiáll viszont a hagyományos keresztény családmodell mellett – olvasható a (Times) konzervatív lapban.”

Miért ne folytathatna kampányt Orbán a céljaiért? Az EU parlamenti választásokon nem olyan a helyzet, mint a szovjet választásokon volt, melyet Churchill így jellemzett: “Lóverseny. ahol egyetlen paripa indul!”

Forrás: PrivátBankár / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: