Ha jövőre a Néppárt (győzelem esetén) Juncker helyére ülteti Orbánt, akkor Európának befellegzett


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A migráció témájával akar nyerni Orbán Viktor a 2019-es EP-választáson, emelték ki nyugati lapok a magyar kormányfő tusványosi beszéde után…

Az Európai Unióban 9 hónap múlva EP parlamenti választás lesz. Most indul a kampány. Orbán célja elérni, hogy az ő politikájának támogatottsága jóval nagyobb legyen, mint jelenleg.

Egyes kommentárok szerint Orbán Viktor Soros-ügyben hallucinál, és már megint hadakozni akar Brüsszellel. Orosz és török lapok viszont pozitívabb hangnemben számolnak be a hétvégi történésekről Tusványoson.

Orbán egy jobboldali Európáról álmodik – ezzel a címmel számolt be a magyar kormányfő tusványosi beszédéről az n-tv. A német hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán a migrációt akarja a jövő évi európai parlamenti választások fő témájává tenni: az EU bevándorlás-politikájának kritikájával kívánja megnyerni a választókat.

Bevált recept

Az n-tv emlékeztet, hogy a magyar miniszterelnök teljesen elszigeteli országát a menekültektől és migránsoktól, “idegenellenes és populista retorikájával” pedig a parlamenti választásokon már sikerült kétharmados győzelmet aratnia. Most az európai színtéren szeretné növelni befolyását ugyanezzel a recepttel.

A német hírtelevízió megjegyzi azt is, hogy Orbán – a nyugat-európai jobboldali populistákhoz hasonlóan – a 68-as diákmozgalmakat és az általuk kiváltott társadalmi változást teszi felelőssé a modern, globalizált világ problémáiért. Míg a német Alternatíva Németországért (AfD) és az osztrák Szabadságpárt egyes képviselői példaként tekintenek Orbánra, addig az Európai Néppártban már vitatott a Fidesz tagsága, írja az n-tv.A ZDF szintén azt emeli ki, hogy a magyar kormányfő a migráció témájával szeretne győzedelmeskedni jövő tavasszal. A német közszolgálati televízió szerint ez a recept már bevált, hiszen Magyarországon sokan támogatják a bezárkózás politikáját.

Konteós hallucinációk

Még ennél is erősebben fogalmaz a Der Standard: az osztrák liberális lap szerint a magyar kormányfő sikerreceptjének lényege a migránsok és a brüsszeli elit elleni uszítás. Mint írják, Orbán ezúttal is egy “amennyire egyszerű, annyira hajmeresztő barát-ellenség sémát” kreál: az egyik oldalon a brüsszeli és a 68-as elit, a liberális demokrácia és Soros György, a másik oldalon a 90-es generáció, egy antikommunista, keresztény és nemzetileg elkötelezett generáció áll.

A cikk szerzője, Gregor Mayer “összeesküvés-elméleti hallucinációnak” nevezi Orbán vádját, miszerint Soros György amerikai milliárdos muszlim migránsok milliárdjaival akarja elárasztani Európát, hogy így vegye el az itt élő népek keresztény és nemzeti identitását.

Mayer hozzáteszi: bár a Fidesz az Európai Néppárt tagja, a magyar kormányfő és ideológusainak retorikája az AfD, a Szabadságpárt és az AltRight mozgalom retorikájához áll közel. A németek által dominált Néppárt azonban mégis gyakran megvédi a magyar kormányt, ha az EU meg akarja büntetni.

Újabb hadüzenet

Orbán szerint az európai migrációs politika csődöt mondott, mivel képtelen volt megvédeni Európát a bevándorlással szemben, írta beszámolójában a Die Welt. A német konzervatív lap arra is emlékeztet, hogy Orbán a napokban egy lapinterjúban élesen kritizálta Angela Merkel német kancellár politikáját. „Ha én olyan menekültpolitikát folytatnék, mint az Önök kancellárja, az emberek még aznap elzavarnának” – mondta a magyar kormányfő a német Bildnek.

A brüsszeli székhelyű Politico szerint Orbán – már nem először – hadat üzent Brüsszelnek, sőt saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak is. Az online újság idézi a miniszterelnököt, miszerint az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva.

Sokan támogatják

Pozitívabb hangnemben számolt be a tusványosi beszédről a Russia Today. Az orosz hírtelevízió kiemeli, hogy Orbán Viktor szerint a kereszténydemokrácia lép majd a multikulturalizmus helyébe a jövő tavaszi EP-választás után.

Megemlítik azt is, hogy a nyugati vádaskodás ellenére hazájában hatalmas támogatása van Orbánnak migránsellenes politikájának köszönhetően. Egymás után három választást nyert meg, és kétharmados többséget élvez a parlamentben.

A török Hurriyet és a szintén török Ahval News pedig azt hangsúlyozza, hogy Orbán Recep Tayyip Erdogant éltette Tusnádfürdőn, miközben kikelt az “antidemokratikus Nyugat” ellen. Szerinte a török elnök stabilitást jelent országának, amely képes megállítani a migrációt.

“Orbán Viktor páneurópai kampányt akar folytatni, hogy helyreállítsa a hagyományos konzervatív politikát, amely szerinte ellenzi a bevándorlást és a multikulturalizmust, kiáll viszont a hagyományos keresztény családmodell mellett – olvasható a (Times) konzervatív lapban.”

Miért ne folytathatna kampányt Orbán a céljaiért? Az EU parlamenti választásokon nem olyan a helyzet, mint a szovjet választásokon volt, melyet Churchill így jellemzett: “Lóverseny. ahol egyetlen paripa indul!”

Forrás: PrivátBankár / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük