Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP ismét kitalálta, hogyan okozhat kellemetlen napokat a Nemzeti Együttműködés Rendszerének.

 

Az MSZP benyújtotta a közpénzek védelme érdekében kezdeményezett népszavazási kezdeményezéseit a választási irodának – közölte az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője pénteken Budapesten.

Tóth Bertalan a Nemzeti Választási Iroda és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) közös budapesti székháza előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kérdéseik kapcsolódnak az 1848-as követelésekhez, a törvény előtti egyenlőséghez, valamint a sajtó szabadságához, a cenzúra eltörléséhez.

Kifejtette: az egyik népszavazási kezdeményezésük, Magyarország európai ügyészséghez történő csatlakozásának sürgetése a törvény előtti egyenlőséggel függ össze. Ma ugyanis az ügyészség nem vizsgálja Magyarországon “a fideszes oligarchákkal, a fideszes közpénzszivattyúkkal” kapcsolatos ügyeket – magyarázta.

Az MSZP elnöke a sajtószabadsággal összefüggésben azt mondta, népszavazási kezdeményezéseikkel azt szeretnék elérni, hogy a közpénzből leadott megrendelések ne a fideszes barátoknál landoljanak, hanem nézettség, olvasottság alapján osszák el ezt a forrást.

Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes azt mondta, minden adófizető magyar állampolgárnak érdeke, hogy tudja: az ő zsebéből veszik ki azokat az uniós támogatásokat, amelyeket nem a valódi céljukra, hanem fideszes oligarchákhoz, rokonokhoz, barátokhoz jutnak.

Szerinte az Elios-ügy a példa arra, hogy a törvény előtti egyenlőség nem valósul meg Magyarországon. Több mint fél év után sem volt semmilyen nyomozati cselekmény az ügyben, holott az Európai Csalás Elleni Hivatal pontosan leírta, hogyan csalták el a közpénzt kormányzati kapcsolatokkal rendelkező emberek.

Hozzátette: az európai ügyészséghez történő csatlakozás garantálná a magyar adófizetőknek is, hogy felelősségre vonják azokat, akik a közös pénzt lenyúlják.

Harangozó Tamás kitért arra, tudják, hogy a Kúria többször elutasította az ebben a témában feltett kérdéseket, de azóta változott a jogi környezet és bíznak abban, hogy a bíróság most a magyar emberek oldalára áll.

Őrsi Gergely, az MSZP fővárosi alelnöke szerint a Fidesznek az a kifejezés, hogy a sajtó szabad azt jelenti, “hogy szabad Mészáros Lőrincnek és szabad Habony Árpádnak minden sajtóterméket megvásárolni, majd ezt közpénzből, állami cégek hirdetéséből veszteségesen működtetni”.

Elmondta, azt szeretnék elérni, hogy állami cégek és a kormányzat ne hirdethessen országgyűlési, önkormányzati és európai parlamenti választási kampány idején. Ezt azzal magyarázta, hogy a mostani országgyűlési kampányban a kormányzat gyakorlatilag a Fidesz kampányával megegyező hirdetési kampányt indított milliárdokból.

A politikus közölte, azt is szeretnék elérni, hogy a kormányzati hirdetésekre fordított közpénzt igazságosan, nézettség, olvasottság és hallgatottság arányában osszák el.

Kérdésre válaszolva Harangozó Tamás azt mondta, az NVB várhatóan elutasítja az európai ügyészséggel kapcsolatos kezdeményezésüket, mert eddig mindig elutasította azt, ezért a Kúriától várják a végső szót. Az ellenzéki képviselő azzal számol, hogy a fellebbezési határidők miatt az aláírásgyűjtés egy időben lehet a jövő évi európai parlamenti választási kampánnyal.

A másik témába – amellyel kapcsolatban kilenc népszavazási kérdést nyújtottak be – jogilag senkinek nem lehet belekötnivalója – jelentette ki.

Szólj hozzá!

Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: