Korózs Lajos az MSZP elnökségi tagja Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP kifogásolja, hogy nincs forrás hozzárendelve és nem egyeztettek a szakmai, valamint a civil szervezetekkel a napokban a sajtóban nyilvánosságra került nemzeti rákellenes programról.

Korózs Lajos, az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy ő maga is betekinthetett a több mint százoldalas dokumentumba, amely szerinte elismeri az Orbán-kormány elmúlt évekbeli egészségpolitikai kudarcát.

A stratégia néhány részletét ismertetve közölte, Magyarországon kétezer most születendő gyermekből közel ötszáz biztos, hogy rákban fog meghalni, ha a viszonyok nem változnak. Hozzátette: létezik az országban egy rákregiszter, de azt nem tudják működtetni, mert nincs hozzá informatikai háttér.

A politikus azt mondta, a dokumentum szerint az emlőszűrés hatékonyabbá tételével 30-35 százalékkal lehetne csökkenteni a halálozások számát. Ez az arány a méhnyakrák-megbetegedésnél 80 százalék, tüdőráknál pedig szintén 30-35 százalék – ismertette.

Korózs Lajos kitért arra, hogy országszerte 39 centrumban kezelhetik a rákbetegeket, de nem tudni, miből finanszírozzák az odautazásukat.

A szocialista képviselő szóvá tette, hogy a stratégiában nem gyűjtötték össze a nemzetközi javaslatokat és irányelveket, nem határozták meg, mi hiányzik a rendszerből. Nem szerepel a végén, ki készítette, azaz senkit sem lehet felelősségre vonni azért, és forrás sincs mellérendelve – sorolta kifogásait.

Azzal sem értett egyet, hogy a stratégiába nem építették be a civilek, az orvosok, a tudósok tapasztalatait.

Korózs Lajos nemzeti ügynek nevezte a rákos megbetegedések csökkentését; szerinte beszélgetni kellene arról, mit kell az egészségügyi kormányzatnak ezen a területen tenni.

“Nagyon ócska duma az, hogy demográfiai fordulatot kell elérni a kormányzásban” – fogalmazott. Hozzátette: lehet, hogy a kormány odafigyel arra, hogy gyerekek szülessenek, de azzal már nem törődik, hogy milyen minőségű életet élnek és mikor halnak meg.

A Népszava hétfőn ismertette az onkológiai intézetben készült, Magyar Nemzeti Rákellenes Programot, amelyben a napilap szerint a többi között az áll, nemcsak az unióban, de az OECD országok között is Magyarországon hal meg arányaiban a legtöbb ember – évente 32-33 ezer – rákban.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: