Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A túlfinanszírozott egészségügyből és oktatásügyből mindig el lehet venni pár százmilliárdot,  és akkor rendben is leszünk…

 

A túlfinanszírozott egészségügyből és oktatásügyből mindig el lehet venni pár százmilliárdot,  és akkor rendben is leszünk…

Már rég radikálisan le kellett volna csökkenteni ezeknek a hagyományosan liberális szektoroknak a támogatását. Nemde?

Az EU-pénzek megelőlegezésével és a fejlesztések kiadásaival magyarázza a kormány, hogy már akkora a hiány, mint amit az év végére terveztek.

Az államháztartás központi alrendszere az idei első hat hónapban 1420,5 milliárd forint hiánnyal zárt – közölte a Pénzügyminisztérium.

Ezen belül a központi költségvetés hiánya 1476,3 milliárd forint volt, az elkülönített állami pénzalapok 15,3 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 40,5 milliárd forintos többletet értek el. Csak júniusban a központi alrendszer 233 milliárd forintos hiánnyal zárt.
A kiadási oldalon az infrastrukturális fejlesztésekre fordított összegeket emelte még ki a Pénzügyminisztérium.

A bevételek közül a társasági adóból az idei év első hat hónapjában 100,2 milliárd forint érkezett a költségvetésbe, ami az előző év azonos időszakától 180,2 milliárd forinttal maradt el.

Az év első hat hónapjában 302 milliárd forinttal több áfát fizettek be, mint tavaly ilyenkor. A belföldi, az import és a dohánytermékek utáni áfa-bevétel is nőtt.

A személyi jövedelemadó bevétele az év első hat hónapjában 1050,2 milliárd forint volt, amely 128,3 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál.

A lakásépítési támogatásokra fordított kiadások az év első hat hónapjában 80,5 milliárd forintot tettek ki, az összeg 4,4 milliárd forinttal alacsonyabb a korábbi év azonos időszakának teljesülésénél. A családi támogatásokra idén az év első hat hónapjában összesen 204,4 milliárd forintot fordítottak, amely a 2017. június végi kifizetésektől 3,9 milliárd forinttal maradt el. Ezt nagyrészt az okozta, hogy a családi pótlékra sokkal kevesebbet fizettek ki, mint tavaly.

Forrás: HVG / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: