Gyászol Magyarország és az egész világ is – Határtalan veszteség érte az országot és a tudóstársadalmat is


A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  

Gyász és szomorúság. Nemcsak nekünk magyaroknak, de az egész világnak is nagy veszteség…

 

A Széchenyi-díjas kémikusprofesszor, akadémikus az egyik legismertebb hazai konzervatív keresztény értelmiségi.

Elhunyt Solymosi Frigyes akadémikus, Széchenyi-díjas kémikus, Szeged város díszpolgára – közölte a szegedi önkormányzat, ami a saját halottjának tekinti az akadémikust, és a családdal egyeztetve intézkedik a temetéséről.

Solymosi Frigyes 1931-ben Kisteleken született, a Szegedi Tudományegyetemen szerzett diplomát 1955-ben, majd megszakításokkal külföldön, Cambridge-ben, Berlinben, Liverpoolban és Münchenben tevékenykedett. Évekig a Szilárdtest és Radiokémiai Tanszék mellett működő kutatócsoportban dolgozott, 1984-ben lett tanszékvezető a szegedi egyetemen.

Az első Fidesz-kormány idején Orbán Viktor tanácsadói közé tartozott, az utóbbi években azonban egyre élesebben bírálta a miniszterelnök antidemokratikus, Európa-ellenes politikáját.

Cikkeinek többsége a Népszabadságban jelent meg. A professzor úgy vélte, a napilap megszüntetése antidemokratikus lépés volt, nemcsak a baloldalt, de a jobboldalt is súlyos veszteség érte.

A kémikust rendszeresen hívták külföldi egyetemekre és intézetekbe vendégprofesszornak, előadókörutakat tett a világ minden táján, több szaklap szerkesztőbizottsági névsorában szerepelt a neve. Több száz tudományos közleménye jelent meg a nemzetközi szakfolyóiratokban. Solymosi Frigyes professzort a legtöbbet hivatkozott magyar kémikusként tartották nyilván.

1982-ben a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagjává választották, majd 1990-től az MTA rendes tagja, 1992-től pedig az Európai Akadémia tagja volt. 1993-ban megkapta a kutatóknak adható legnagyobb elismerést, a Széchenyi-díjat. Szeged városa 1999-ben választotta díszpolgárának.

Solymosi Frigyes kémikus, Szeged város díszpolgára – Fotó: szegedma.hu

Nyugodjon békében.Forrás: 444 / BalraMagyar


A kormánypropaganda mindenhová eljut. Ez a cikk viszont csak akkor, ha megosztod!
  •  

Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.Lemarad a valódi ellenzéki hírekről? Iratkozzon fel a hírküldőnkre, kezdésnek kattintson erre a képre. A felugró chat ablakban ha alul megjelenik az “Indítás” gomb megnyomása után írja be, hogy “ellenzéki vagyok” és küldje el nekünk.

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük