Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A Jászai Mari térre kerülhet Nagy Imre miniszterelnök szobra. Unokája szerint olyanok teszik mindezt, „akik a cipője sarkáig nem érnek fel”.

KEDVESEIM, MOST VÉGTELENÜL ELSZOMORODTAM.

Megölték, a börtönudvar sarkába kaparták el, álnéven, a temető sarkába ásták kátránypapírba-szögesdrótba csavarva… a forradalom 60. évfordulóján alázták végsőkig, hazudoznak róla a mai napig – most szobrát “helyezik át”. Olyanok, akik a cipője sarkáig nem érnek fel.

Sírni tudnék. – írja nyilvános internetes bejegyzésében a mártír miniszterelnök unokája Jánosi Katalin.

Miután Károlyi Mihály, az első magyar köztársasági elnök szobrát már “dicstelen módon eltávolították” helyéről és József Attila szobrát is elszállítanák, Kövér László házelnök, megbízott köztársasági elnök most Nagy Imre szobrát mozdítaná el – tudatta Lendvai Ildikó még 2012-ben. Az MSZP politikusai persze húzni halasztani tudták a dolgot, de megakadályozni nem, megfelelő felhatalmazás híjján.

A szobrok és az általuk megörökített történelmi személyiségek nem tologatható sakkfigurák, a történelem sem rendezhető át önkényesen. A szobroknak kijelölt helyük, otthonuk van a városképben, a történelemben és a nemzeti emlékezetben. A Fidesz az állami kitüntetések sorából már törölte a Nagy Imre-díjat, de a szobrát, “ahogy a többit is, békén kell hagynia” – fogalmaznak a Szocialisták.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: