Szanyi Tibor MSZP alelnök
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A befizetett adó ( ÁFA ) a befizetés után elveszti közpénz jellegét. Ez a legnagyobb gond…

 

Az MSZP felszólította a kormányt, hogy álljon el az új lakások áfájának 27 százalékra emelésétől, és hosszú távon is biztosítsa ezen ingatlanok 5 százalékra csökkentett terheit.

Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti (EP-) képviselője, alelnöke szombaton, Budapesten tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a kabinet szándéka éppen ellentétes az uniós reformtörekvésekkel.

Kifejtette: Brüsszel ugyanis 2020-tól egy negyedik, 0-5 százalék közötti áfakulcs bevezetését tenné lehetővé a kormányoknak a kedvező szociális, egészségügyi vagy környezetvédelmi hatású termékek esetében.

Szanyi Tibor szerint ez alapján bármelyik kabinet nyugodtan dönthet majd úgy is, hogy például az alapvető élelmiszereket csak 2 százalékkal adóztatja meg.

Kérdésre megjegyezte, az új lakások áfáját 5 százalékon tartanák, míg a szociális célú bérlakások esetében még kisebb kulcsot alkalmaznának.

A politikus az uniós áfamértékek európai parlamenti jelentéstevőjeként szólt arról is, hogy a sok csalás miatt 2020-tól várhatóan változik az unión belül exportált termékek utáni áfafizetés és a jövőben minden esetben a célország terheit kell majd megfizetni.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: