Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyes politológusok szerint brutális új világot hozhat Orbánék legújabb aljassága az ellenzéki pártok számára.

A választójogi törvény legújabb módosítása a végletekig ellehetetleníti az ellenzéki pártokat, figyelmeztet a portálunk által megkérdezett politológus. Mint fogalmaz a klasszikus kampányeszközöket is megtilthatják a pártoknak, amelyekkel még valamelyest felvehették a versenyt a Fidesszel.

“Most úgy áll a helyzet, hogy eltűnhetnek a közterületi plakátok, melyeket a pártok aktivistái helyeztek ki eddig utcabútorokra, ereszcsatornákra. Mivel a fizetett plakáthelyekhez szinte csak a kormánypártok juthatnak hozzá, így elég egyoldalú lesz a verseny. Ha egy picit elemezzük a helyzetet arra jutunk az ellenzék szinte minden megszólalási lehetőségét elveszíti. A fizetett helyek a kormánypártok kezében vannak éppen úgy, mint a sajtó nagy része. Csilliárdos áron persze majd a Tesco-parkoló hátsófalán talán kint lesz majd egy MSZP plakát de sehol máshol” – vélekedik a szakértő.

Ugyanerről beszélt dr. Molnár Zsolt az MSZP budapesti elnöke is sajtótájékoztatóján.

Az MSZP szerint nem az ország, hanem a Fidesz-KDNP pártérdekét szolgálja a választási törvények kedden elfogadott módosítása.

Molnár Zsolt, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatóján úgy értékelte az egyes választásokkal kapcsolatos törvények módosítását, hogy a kormánypártok azt a folytatták, amelyet az elmúlt években a választási törvények manipulálásával elkezdtek.

Hozzátette: a Fidesz semmit sem tanult, semmit sem változott, semmilyen korábbi hibáját nem látja be, a törvénymódosítás után is nekik lejt a pálya.

A szocialista politikus szerint továbbra is lehetőség lesz visszaélésekre, irreálisan megkönnyítették a levélszavazást a határon túli magyaroknak, a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön élő magyarok viszont továbbra is csak nagy nehézségek árán tudnak szavazni.

Molnár Zsolt szóvá tette, hogy bár javaslatot tettek a megváltoztatására, de megmaradt a többes ajánlás jelenlegi formája, amely miatt sorozatos visszaélések történtek a legutóbbi választáson is az ajánlóívek átmásolásával.

Azt is kifogásolta, hogy nem tiltották meg az államnak, az önkormányzatoknak, valamint az állami és az önkormányzati cégeknek, hogy a kampányban fizetet hirdetéseket tegyenek közzé. Egy fair kampányban nincs helye bújtatott választási hirdetéseknek, a kampányban a pártok vegyenek részt, ne avatkozzon abba bele az állam és az önkormányzat – hangoztatta.

A szocialista politikus elfogadhatónak nevezte, hogy a határon túli magyarok szavazzanak a választáson, de szerinte a levélszavazás jelenlegi lebonyolítása visszaélésekhez vezet és a mostani törvénymódosítás tovább enyhített a szabályokon. A holt lelkek is szavazhatnak a Fidesz-KDNP-re – mondta, bírálva ezzel a most bevezetett automatikus regisztrációt.

Molnár Zsolt szerint egységessé kellett volna tenni a szavazást azoknak, akiknek van magyarországi lakcíme és azoknak, akiknek nincs.


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: