Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Már megint igazán hozzáértő embert sikerült találni a megfelelő feladathoz, mondjuk régen ismert már, hogy a szakértelem, a hozzáértés kifejezetten hátrány a NER-ben, így kerülhetett az egyetem a felsőoktatás területén teljesen inkompetens minisztériumhoz és miniszterhez!

 

Gulyás Gergely és Dunai Mónika fideszes képviselők június végén nyújtottak be törvénymódosítási javaslatot a Nemzeti Közszolgálati Egyetemről szóló jogszabályhoz. A módosító pénteken átment a Házon (131 igen és 54 nem szavazat mellett), innentől szinte mindenben a Miniszterelnökséget vezető miniszter dönthet.

Gulyás Gergely miniszter kezébe tettek szinten minden fontos döntést, ami a Nemzeti Közszolgálati Egyetemmel kapcsolatos. Az irányítási és fenntartási jogkörök a korábbi szabályok szerint egy több miniszter alkotta Fenntartói Testülethez tartoztak, ebből lett egyszemélyes, központosított vezetés.

Eddig a testület tagja volt a közigazgatás-fejlesztésért felelős miniszter, az igazságügyért felelős miniszter, a honvédelemért felelős miniszter, valamint a rendészetért felelős miniszter – ők a testület hatáskörébe tartozó ügyekben határozattal dönt a négy tag egyhangú igen szavazatával. Miután átment a Fidesz-kétharmadon a javaslat, a jövőben az egyetem fenntartói jogait közigazgatás fejlesztéséért felelős miniszter, Gulyás Gergely gyakorolja.

A tárcavezető Lázár János-utód így egy személyben:

a) kiírja a rektori pályázatot,
b) dönt az Egyetemre felvehető hallgatói létszám szakonkénti megosztásáról,
c) elfogadja az intézményfejlesztési tervet, valamint a minősített adat védelmére vonatkozó egyetemi szabályzatot,
d) meghatározza az Egyetemen magasabb vezetői és vezetői megbízással rendelkezők számát,
e) jóváhagyja az Egyetem által elkészített éves költségvetési beszámolót,
f) ellenőrzi az állam által rendelkezésre bocsátott eszközök felhasználásának hatékonyságát és jogszerűségét,
g) törvényességi ellenőrzést gyakorol az Egyetem felett,
h) gyakorolja az Egyetem részére nyújtott támogatás felhasználása feletti belső ellenőrzési jogkörét
i) meghatározza a szakmai ellenőrzés rendszerét,
j) vezeti a Tanácsadó Testület üléseit, valamint
k) az éves központi költségvetés tervezésekor benyújtja a kormányhoz az Egyetem támogatási tervét.
Az indoklás szerint azért szükséges a központosítás, mert az NKE-n a testületi irányítás mellett lassan és körülményesen mentek a dolgok. „A modern közigazgatás és a minőségi oktatás megteremtése érdekében indokolt, hogy az egyértelmű felelősség és az irányítás a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez kerüljön” – indokolt a beterjesztésében Gulyás és Dunai.

Navracsics már ennyire kiesett a pixisből? Az NKE-t személyesen neki gründolták anno az ÁIF-ből, és pakolták tele a katonai és rendészeti karokkal, hogy felpumpálják.
Patyi “elnézést kérek” rektor urat meg érdemei elismerése mellett felbuktatják majd a közigazgatási bíróságok élére?

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: