Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Irány Ausztria – adta ki a jelszót az MNB, 180 pontban összefoglalva, mit kell tenni a gyorsabb felzárkózásért.

Simán megjátszható volna, ha kevesebb közpénz veszítené el a közvagyon jellegét.

Matolcsy György nem csak Orbán Viktort, hanem korábbi önmagát is leváltotta – ez olvasható ki legalábbis abból a 180 pontból álló reformprogramból, amelyet az MNB készített. Márpedig ezek megvalósítása nélkül a magyar gazdaság belesüpped a közepes fejlettség csapdájába a jegybank szerint.

Az e heti HVG Gazdaság rovatában részletesen elemzik a 180 pontos javaslatcunamit.

Az MNB 2030-ig legalább százezer dolgozót csábítana haza külföldről, már csak azért is, mert a munkaképes korúak száma szerintük addig 570 ezerrel csökken. A közmunkásokat átképzéssel vezetné vissza a nyílt munkaerőpiacra, és szabadabbá tenné a munkavállalást a nyugdíj mellett. A szerzők azt is felvetették, hogy az állam támogassa a magyar cégek külföldi toborzását.

Az egészségügyben évtizedek óta ismételt szakmai evidenciákat sorol a program: az állami finanszírozásnak figyelembe kell vennie a valódi költségeket, az ellátást szűkítő teljesítményvolumen-korlátokat fel kell számolni. De az is fontos felvetés, hogy a magánegészségügyben átlátható viszonyok legyenek, adókedvezménnyel támogatott egészségbiztosítással.

Ami pedig az oktatást illeti, Matolcsynak komoly érdemei vannak abban, amit az elemzés bírál: a felsőfokú végzettségűek aránya nálunk elmarad a régióétól, még inkább az uniós átlagtól. Az érettségi előtt pedig az oktatási rendszernek csökkentenie kell az elemzés szerint a diákok társadalmi és gazdasági hátteréből adódó különbségeket – ez sok EU-s ajánlásban felbukkan, amelyek szerint épp az ellenkezője történik az országban.

Mondjuk a forintot nem tudták féken tartani… Közben meg Ausztriát utolérni… hagyjuk már…

Forrás: HVG / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: