SOTE I. Sebészet - Fotó: Mapio.net
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Korózs Lajos nyilvánosságra hozott egy videót. Döbbenetes képsorok, csak erős idegzetűeknek!

A Fidesz jövőellenes költségvetést terjesztett az Országgyűlés elé, mely továbbra sem kíván választ adni az egészségügy rendszerszintű problémáira: a megalázó munkakörülményekre, az átlag alatti fizetésekre, a szakemberek elvándorlására, az egészségügy épületeinek elképesztő leromlására.

Az egészségügy 2010 óta súlyos alulfinanszírozottsággal küzd, amelyet a Fidesz képtelen kezelni: Az Európai Unióban Magyarországon a legmagasabb a magánegészségügy szolgáltatásainak igénybevételi aránya, amely rávilágít, milyen színvonalra rombolta le a Fidesz a közegészségügyi viszonyokat.

A rendszerszintű problémák kezeléséhez szükséges összeg, mintegy 266 milliárd forint rendelkezésre áll a költségvetésben. Ennek forrása az MNB alapítványainak vagyona, mely felett Matolcsy György és rokonsága felelőtlenül és öncélú módon „kiskirálykodott” ahelyett, hogy a közpénz oda került volna ahol arra égető szükség van.

Minderre való tekintettel az alábbi módosításokat javasoljuk:
A módosításban szereplő változtatások a stabil, kiszámítható és az állampolgárok számára megfelelő szolgáltatást nyújtó egészségügy szempontjából elengedhetetlen. Ennek keretében kerül sor az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet forrásainak emelésére. Az MSZP számára elfogadhatatlan, hogy azokat az új, innovatív gyógyszerek, amely a daganatos beteg életét megmenthetnék csak rendkívül lassan, több év elteltével kerülnek forgalomba.

Az egészségügyi, intézmények évek óta súlyos pénzügyi gondokkal küzdenek, újra és újra adósságspirálba kerülnek. A kórházakban már többen halnak meg az ott összeszedett, egyébként megelőzhető betegségekben, mint autóbalesetben. Ennek oka egyrészt az eszközhiány, így a dologi kiadások nagymértékű növelését javasoljuk. Ez olyan infrastruktúrafejlesztési-programmal egészülne ki mintegy 50 milliárd forintos keretösszeggel, mely a körülmények, így a kórházak, szakrendelők épületének, a kórtermeknek, a rendelkezésre álló eszközök színvonalának jelentős emelését célozza.

A másik probléma az intézmények kapcsán az ott dolgozók bérezése, éppen ezért a bérfejlesztések intenzívebbé tétele érdekében további forrásokat javasolunk azzal, hogy drasztikus béremelést kell biztosítani mind az egészségügyi mind a nem egészségügyi végzettségű szakdolgozók esetében. A mentősök bérrendezése nem várhat tovább. Biztosítani kell számukra azt a bért, amelyet éveken keresztül ígérgettek, és amely bérfejlesztés mindezidáig elmarad. Tömegével mondanak fel a mentősök, így az azonnali és teljes körű béremelés kell biztosítani számukra, hogy azok, akik más életét mentik, méltó módon élhessenek. Ezen kívül a mentőautók és az azokban található felszerelés fejlesztésére a dologi kiadások növelése szintén indokolt.

Az összevont szakellátás keretében a járó- és fekvőbeteg szakellátásra előirányzott összeg növelését javasoljuk, mert a fejezeti indokolásban feltüntetett 1-1 milliárd forintos ráfordításról senki nem gondolhatja azt, hogy elégséges lesz. Ezen kívül a szervtranszplantációs források, illetve a Magyarországon szakmailag elfogadott, de a finanszírozásba be nem fogadott eljárásokra fordítható források növelését is biztosítja a módosítás.

A gyógyszertámogatás költségvetési összegét nagyságrendileg kell emelni, mert az idősek, a szociálisan rászorultak részére felírt gyógyszerek árának állami támogatása korántsem elégséges. Elengedhetetlen, hogy az onkológiai gyógyszerek elérhetősége javuljon, ezért e gyógyszerkörben is jelentősen növelni kell az állami finanszírozás szintjét. – írja Korózs Lajos.

Titkos felvétel a SOTE 1. számú klinikáján, ahol a betegek és az orvosok, ápolók egy vizes kukát kell kerülgessenek, mert napok (mások szerint hetek) óta folyik a víz a plafonból.
A személyzetnek ki van adva, hogy napközben és éjjel is ürítsék a vízzel teli kukát.

Forrás: Korózs Lajos közösségi oldala


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: