Hegyi Gyula, MSZP alelnök: Tisztességes tájékoztatás kell a rákkeltő vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ügyében
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Felszólítjuk az egészségügyi hatóságokat, hogy azonnal adjanak választ, milyen veszélyekkel járhat az érintett gyógyszerek szedése, és rendezzék meg azok visszaváltását.

 

Az MSZP szerint a kormánynak vissza kellene perelnie a gyógyszergyártóktól azt a pénzt, amit rákkeltő vérnyomáscsökkentőkre tb-támogatásként kifizetett.

Hegyi Gyula, a párt alelnöke pénteken Budapesten, az Emberi Erőforrások Minisztériumának székhelye előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta, kivonták a forgalomból a valsartan hatóanyagú gyógyszereket Magyarországon, mert rákkeltő adalékanyag került a készítményekbe.

A szocialista politikus szerint az egészségügy felelősei semmilyen tájékoztatást nem adnak a 200 ezer érintett betegnek, milyen veszélyekkel járt ezeknek a gyógyszereknek a szedése, mióta szennyezettek.

Hegyi Gyula szerint egy doboz gyógyszer tb-támogatása mintegy ezer forint, a 200 ezer beteg közül pedig nagyon sokan több hónapra váltják ki a készítményeket. Az állam milliárdokat költhetett a szennyezett gyógyszerekre – mutatott rá.

Szorgalmazta, hogy a gyógyszertárak váltsák vissza ezeket a készítményeket, de ez nem elég, mert a tb-támogatás is “kútba esett”. Ezért kellene a gyógyszertáraktól visszaperelni a pénzt – közölte.

Hegyi Gyula azt hozta fel példaként, ha egy kis cukrászdában fagylaltmérgezés történik, akkor bezárják a helyet, napokon belül megnevezik a felelőst. Rákkeltő vérnyomáscsökkentők esetében minimum ilyen szigorral kellene eljárni – hangoztatta.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: