Vizi E. Szilveszter és Orbán Viktor - Fotó: HVG
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hoppá! Amikor a jobboldali tudósoknál is elpattan a húr, akkor talán ideje lenne elgondolkozni kedves Viktor, nem?

 

Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban.

A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki többször részt vett a kötcsei polgári pikniken.

A tudós az írásban Palkovics László szintén a Magyar Hírlapban megjelent interjújára reagált. “Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke” – írta Vizi.

A korábbi elnök szerint a korabeli sajtó az Akadémiát akkor ostromlott várhoz hasonlította, a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban.

Vizi Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idéz a miniszternek:

“A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést.

Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.”

Ezek a gondolatok aktuálisak ma is – zárta írását Vizi E. Szilveszter.

Az idézett Freund Tamás agykutató június végén lépett ki a Professzorok Batthyány Köréből az MTA “államosítása” miatt. A döntése okairól Freund az Indexnek beszélt.

Hasonló döntést hozott Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus, aki az Indexnek adott interjújában részletesen elmondta, mi a gond azzal, hogy a jövőben a kormány döntené el, milyen alapkutatásra mennyi pénzt adnak.

Ezeket a tudósokat igenis Magyarországon kell megbecsülni, lehetőségeket adni a kutatásra. Nem évtizedek múltán kell emlegetni a nagyjainkat. Gondolok itt Szentgyörgyi Albert, Biró , Oláh stb. meg még sok másokra, egyetlent el nem felejtve.. Az amit ők csinálnak nem vész el, és nem alakul át..

Forrás: Index / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: