A világszerte elismert jobboldali tudós nagyon erős üzenetet küldött Orbánéknak – Pedig eddig jóban voltak


Vizi E. Szilveszter és Orbán Viktor - Fotó: HVG
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Hoppá! Amikor a jobboldali tudósoknál is elpattan a húr, akkor talán ideje lenne elgondolkozni kedves Viktor, nem?

 

Válasz a miniszternek címmel rövid írás jelent meg a csütörtöki Magyar Hírlapban.

A szerző, Vizi E. Szilveszter orvos, farmakológus, a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke, aki többször részt vett a kötcsei polgári pikniken.

A tudós az írásban Palkovics László szintén a Magyar Hírlapban megjelent interjújára reagált. “Én nem értesültem sem az MTA által szervezett tüntetésekről, sem onnan elhangzó fenyegető nyilatkozatokról, de emlékszem arra, hogy mi történt 2005-2006-ban, mint hogy én voltam akkor az MTA elnöke” – írta Vizi.

A korábbi elnök szerint a korabeli sajtó az Akadémiát akkor ostromlott várhoz hasonlította, a tudományos szervezet érdekében akkoriban is többen felszólaltak a nyilvánosságban.

Vizi Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idéz a miniszternek:“A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést.

Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.”

Ezek a gondolatok aktuálisak ma is – zárta írását Vizi E. Szilveszter.

Az idézett Freund Tamás agykutató június végén lépett ki a Professzorok Batthyány Köréből az MTA “államosítása” miatt. A döntése okairól Freund az Indexnek beszélt.

Hasonló döntést hozott Szathmáry Eörs világhírű evolúcióbiológus, aki az Indexnek adott interjújában részletesen elmondta, mi a gond azzal, hogy a jövőben a kormány döntené el, milyen alapkutatásra mennyi pénzt adnak.

Ezeket a tudósokat igenis Magyarországon kell megbecsülni, lehetőségeket adni a kutatásra. Nem évtizedek múltán kell emlegetni a nagyjainkat. Gondolok itt Szentgyörgyi Albert, Biró , Oláh stb. meg még sok másokra, egyetlent el nem felejtve.. Az amit ők csinálnak nem vész el, és nem alakul át..

Forrás: Index / BalraMagyar

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük