Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas tragédia érte a magyar egészségügyet, mindenki egy emberként gyászol

 

Az egész egészségügyi szakma gyászolja az ápolási szakembert.

Életének 69. évében elhunyt Banai Jolán. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán búcsúzik tőle a szervezet honlapján…

Joli kitörölhetetlen érdemeket szerzett a hazai ápolásügy fejlesztése, az otthoni szakápolás elindítása és a hospice otthoni szakápolás működtetése tekintetében. Emblematikus alakja volt az otthoni betegellátásnak, 1996 óta működtetett otthoni szakápolási szolgálatot, tagja volt annak a szakmai csoportnak, akik részt vettek a magyarországi otthoni szakápolás bevezetésében és modellezésében.

A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület vezetőségi tagja, majd 12 évig elnöke volt. Hét évfolyamon keresztül vett részt az Otthonápolás szakmai magazin kiadásában, szerkesztésében.

Kiemelt szerepet vállalt a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara kialakításában. A 2004. március 4-én megalakult ideiglenes elnökségben az alapellátásért felelős alelnökei feladatkört ellátva vett részt a kamara vezetésében. Kezdeményezésére alakítottuk ki a Közösségi, foglalkozás-egészségügyi, otthoni és hospice szakápolási szakmai tagozatot.

Hitvallása volt: „magas szintű szakmai tevékenységünkkel és emberi hozzáállásunkkal járuljunk hozzá klienseik, betegeik mielőbbi gyógyulásához és az emberhez méltó élethez a betegségben is.”

Munkájáért a Magyar Köztársaság Aranykeresztje érdemrenddel tüntették ki.

Négy évtizeden keresztül végzett áldozatos ápolói szerepe mellett anya, nagymama is volt, aki sajnos e szerepkörét nem az általa korábban tervezett időben és módon tudta betölteni. Noha az utóbbi időben figyelme egyre inkább családja felé fordult, éppen egy évvel ezelőtt leányának elvesztése alapvetően változtatta meg életét. E tragédiát nem lehetet igazán feldolgozni.

Munkádat, optimizmusodat, segítő személyiségedet nem feledjük!

Nyugodj békében!

Dr. Balogh Zoltán

Banai Jolán, A Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület volt elnöke – Fotó: Banai és Társa

Forrás: Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara / MedicalOnline / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: