Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A szálak egészen Matolcsy unokatestvéréig vezetnek…

 

A családi üzlet csodálatos, mindenkinek megvan a maga helye a vállalkozásban. Van, aki a tőkéért felel, más a pályázható projektekért és mindenkinek megvan a maga haszna belőle.

Az sem számít, ha a biznisz nem teljesen, sőt egyáltalán nem legális.

Amíg a kormányban is megvannak a megfelelő emberek, akik az üzletnek leginkább kedvező – egyébiránt nagyon torz – törvényeket megalkotják, nincs mitől félni. Vagy mégis?

Az OLAF nem véletlenül kezdett el vizsgálódni, első sorban Magyarországon.
Magyarországon 2015 őszén névtelen bejelentés nyomán két magyar nonprofit kutatóközpont, a Pillar Europa Kutatási és Oktatási Nonprofit Kft. és a BME-Infokom Innovátor Nonprofit Kft. ügyében kezdtek el nyomozni.

A két cég a versenyképességet innovációval elősegítő EU-s operatív program támogatásaiért indult. Volt projekt, amelyben kiterjesztett valóság alapú rendszerekkel akartak interaktívvá tenni felhasználói útmutatókat, egy másikban közösségi hálózat segítségével ajánlottak volna pénzügyi termékeket, de pályáztak „Hangok vizuális felismerhetőségének kifejlesztése halláskárosultak számára” címmel is. kiderült azonban, hogy a céljuk egyértelműen az volt, hogy csalással minél több pénzt szedjenek ki az Európai Unióból.

Miért érdekes ez? Először is, mert szinte minden alkalmazott bérezését az uniós forrásokból állták, noha előírás szerint csak „a kutatás-fejlesztési projektekre szánt EU-s pénzből a felsőfokú végzettségű kutatókat és fejlesztőket, illetve a középfokú végzettségű segédszemélyzet bérét lehet kifizetni.”

Ami a megvalósítást illeti, a projekteket brutálisan túlárazták, alvállalkozói láncolat közbeiktatásával drágítva az árakat, hogy aztán a költségeket munkabér kifizetésével a nonprofit vállalkozásoktól a profitorientált cégekhez irányítsák.

Azt eltitkolták – hangzik az OLAF korábban nyilvánosságra hozott ismertetője –, hogy a beszállítóik az érdekeltségükhöz tartozó cégek. Az egyik projektben az Euronet Zrt. négy Fujitsu márkájú szervert, pengekiszolgálót vásárolt be az ANT Kft.-től nettó 18 millió forintos egységáron, olyankat, amelyeket eredetileg a Fujitsu Technology Solutions Kft. adott el darabonként 2,9 millió forintért a HRP Hungary Kft.-nek, ahonnan az ANT-hez kerültek, ami azt jelenti, hogy egy elvileg informatikában utazó cégként az Euronet hajlandó volt a nagykereskedelmi ár hatszorosát kifizetni értük.

Marha egyszerű a képlet, a túlárazás lényegében nem több anyagi tőke átpozícionálásánál. Az alvállalkozói lánc beiktatása lényegében a lekövethetőséget hivatott meggátolni. Persze csak a magyar, nem feltétlenül képzett tekintetek elől.

És hogy ez ne legyen elég, a hivatal benyújtotta keresetét különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt. A nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatóság Központi Nyomozó Főosztálya irányítja, de az ügyben eddig senkit nem nem hallgattak ki gyanúsítottként.

Ennél feltűnőbb semmi nem lehet. Így aztán aligha lehet meglepő, hogy éppen Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Lórándnak tartozott érdekeltségébe a Waberer’s-Szemerey Kft.

Persze, ilyen az, amikor Polt Péter elindít egy olyan vizsgálatot, ami fideszes érdekeltség ellen folyik. És senkit nem lep meg, hogy nincs gyanúsított? Hát persze, hogy nem, akkor már nem lenne a kormány a helyén.

Forrás: Civilhetes / 168 óra / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: