Végtelen szomorúság, gyászban az ország


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Nem múlik el nap lassan anélkül, hogy ne borulna gyászba az ország…

 

Finta László Munkácsy Mihály-díjas formatervező 84 évesen hunyt el. Ő álmodta meg az Ikarus klasszikus 200-as sorozatát is.

Ez a sorozat a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott autóbusztípusa.

Finta László 1934. január 3-án született Pomázon. Tanulmányait a Népszínház utcai gépipari technikumban végezte, és 1954-ben kitűnő eredménnyel fejezte be. Egyetemre is jelentkezett, kérelmét azonban a család jó anyagi helyzete miatt elutasították – írta a vezess.hu a Wikipédia alapján.

Finta 1956-os leszerelésekor felvételizett az Ikarus autóbuszgyárhoz. Hirmann Antal akkori főmérnök a következő szavakkal írta meg elbírálását: “Felvételét javaslom! Képessége és kedve szerint reményt nyújt arra, hogy elsőrendű karosszéria-szerkesztő lesz.”

A legendás szakember első feladata az Ikarus 60B jelű autóbusz megrajzolása volt.Munkáját sok dicséret érte, és a jármű alapjait használva alakították ki a későbbi Ikarus 620-as típust. Első igazi, tervezői munkája az Ikarus 303-as típuson zajlott, amelyet olyan mérnökök társaságában öntött formába, mint Oszetzky Károly vagy Michelberger Pál.

Finta László az Ikarusok formatervezője – Fotó: Autoszektor

Az áttörést azonban vitathatatlanul az 1967-es év hozta el Finta számára, amikor bemutatták az általa formatervezett Ikarus 250-es modelt, a 200-as család első tagját.

Finta a legfontosabb innovációnak az általa javasolt kocsitestet tartotta, amellyel jelentősen növelhető volt az utastér. A jármű több nemzetközi versenyen is rangos elismeréseket nyert.

Forrás: vezess.hu / Sztárklikk


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük