Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Nem múlik el nap lassan anélkül, hogy ne borulna gyászba az ország…

 

Finta László Munkácsy Mihály-díjas formatervező 84 évesen hunyt el. Ő álmodta meg az Ikarus klasszikus 200-as sorozatát is.

Ez a sorozat a mai napig a világ legnagyobb darabszámban eladott autóbusztípusa.

Finta László 1934. január 3-án született Pomázon. Tanulmányait a Népszínház utcai gépipari technikumban végezte, és 1954-ben kitűnő eredménnyel fejezte be. Egyetemre is jelentkezett, kérelmét azonban a család jó anyagi helyzete miatt elutasították – írta a vezess.hu a Wikipédia alapján.

Finta 1956-os leszerelésekor felvételizett az Ikarus autóbuszgyárhoz. Hirmann Antal akkori főmérnök a következő szavakkal írta meg elbírálását: “Felvételét javaslom! Képessége és kedve szerint reményt nyújt arra, hogy elsőrendű karosszéria-szerkesztő lesz.”

A legendás szakember első feladata az Ikarus 60B jelű autóbusz megrajzolása volt.

Munkáját sok dicséret érte, és a jármű alapjait használva alakították ki a későbbi Ikarus 620-as típust. Első igazi, tervezői munkája az Ikarus 303-as típuson zajlott, amelyet olyan mérnökök társaságában öntött formába, mint Oszetzky Károly vagy Michelberger Pál.

Finta László az Ikarusok formatervezője – Fotó: Autoszektor

Az áttörést azonban vitathatatlanul az 1967-es év hozta el Finta számára, amikor bemutatták az általa formatervezett Ikarus 250-es modelt, a 200-as család első tagját.

Finta a legfontosabb innovációnak az általa javasolt kocsitestet tartotta, amellyel jelentősen növelhető volt az utastér. A jármű több nemzetközi versenyen is rangos elismeréseket nyert.

Forrás: vezess.hu / Sztárklikk


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: