Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A szocialista Szanyi Tibor nevével fémjelezve egy hír jelent meg az mszp.hu-n. Úgy tűnik a szocialisták nem akarnak tovább “teszetoszáskodni”.

Szóval arról van szó, hogy úgy néz ki a szocialisták minden erőforrásukat arra fogják felhasználni a következő Európai Uniós választási kampányban, hogy megállítsák Orbán Viktort.

Persze ez a cél nem új, azonban az MSZP EP kampányai eddig főleg az európai értékekről szólt. Most azonban úgy néz ki erre a kampányra profilt vált az MSZP. Na de nézzük az MSZP közleményét:

Sebastian Kurz osztrák kancellár tegnap mutatta be az Európai Parlament tagjainak a 2018 második félévi osztrák EU-elnökség programját, amely az ’Európa megvéd’ mottó jegyében elsősorban a külső biztonságra, ezen belül főleg az illegális migráció kezelésére kíván összpontosítani, további súlypontként kiegészítve a digitalizációval, valamint a nyugat-balkáni országok csatlakozásával kapcsolatos uniós feladatokkal.
Az osztrák prioritásokról élénk vita bontakozott ki az EP plenáris ülésén, amelyben több képviselő hangot adott aggályainak az osztrák kormány menekült-üggyel kapcsolatos eddigi hozzáállása miatt, s egyúttal óvta a néppárti kormányfőt attól, hogy az EU-elnökség tevékenysége ezen a területen szélsőséges nacionalista, idegenellenes koalíciós partnere befolyása alá kerüljön.

Erre a veszélyre figyelmeztetett írásbeli felszólalásában Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője is, leszögezve, hogy önmagában természetesnek tartja az osztrák kormány törekvését arra, hogy elnökségét néhány, az Unió jövője szempontjából jelenleg legfontosabb kérdésre összpontosítsa, s egyetért azzal is, hogy a határvédelem és a migráció ide tartozik.

Ugyanakkor a magyar szocialista politikus nyomatékosította: ”emlékeztettem a Szövetségi Kancellár urat arra, hogy a mindenkori soros elnökség a semlegesség jegyében a ’tisztességes közvetítő’ elv mentén, az Unió egységét erősítve kell, hogy tevékenykedjen. Ez adott esetben azt is jelenti, hogy a most különösen érzékeny menekült- és migrációs kérdéskörben az osztrák kormány nem engedhet saját belpolitikai szempontjainak, sem egyéb EU-n belüli nacionalista, populista politikai erők, kormányok nyomásának, viszont maximális erőfeszítéseket várunk tőle a dublini rendszer reformja, a Közös Európai Menekültügyi Rendszer létrehozása érdekében ezekben a hónapokban folyó szakértői tárgyalások gyakorlati előmozdításában”.

Szanyi Tibor a Magyar Szocialista Párt EP-delegációjának vezetője hozzászólásában nehezményezte továbbá, hogy az osztrák elnökség prioritásai között nem látja az ún. Európai Szociális Pillér konkrét megvalósítására irányuló aktuális lépéseket. Felidézte, hogy tavaly, Göteborgban, a szociális csúcson elért történelmi fontosságú megállapodásukban ezt az EU vezetői – időarányosan – a soros tanácsi elnökségek egyik legfontosabb feladataként jelölték meg. „Az európai polgárok sorsát, életkörülményeit, az Unió egész jövőjét, lakossági megítélését legközvetlenebbül érintő szociális integráció, az európai társadalmi szolidaritás konkrét előmozdítása most, az EP választási kampány kezdetén mindnyájunk számára különleges, talán a legfontosabb politikai kihívás. Ezért azt javasoltam az osztrák elnökség képviselőinek, hogy a ’Szociális Európa’ ügyét kezeljék munkájuk súlyponti kérdéseként, mert a félév végén az Európai Parlament is ezt tekinti majd az osztrák elnökség értékelése egyik fő szempontjának” – emelte ki a szocialista politikus.

Az MSZP alelnöke hozzátette, hogy ez egyúttal érvényes európai üzenet a magyar politikának is: „az EP választási kampány elsősorban közös európai jövőnkről, az emberek életéről, jólétéről, munkájáról, demokratikus jogairól kell, hogy szóljon: ezek az Unió előtt álló valódi kihívások, nem az orbáni idegengyűlölet és feszültségkeltés politikai következményeinek kezelése. Magyarország jövőjét az EU-ban ne Orbán politikai túlélése, hanem a magyar emberek valós érdekei határozzák meg.”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: