Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Szomorúság és gyász lepi be a világot, hogy micsoda embert veszítettünk el megint…

 

92 éves korában meghalt a Macskák koreográfusa, Gillian Lynne.

A brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban. A hírt férje, Peter Land színész osztotta meg egy Twitter-üzenetben.

Gillian Lynne balett-táncosként kezdte pályafutását, de legnagyobb sikereit világszerte Andrew Lloyd Webber Macskák és Az operaház fantomja című musicaljeinek koreografálásával aratta. A művész több mint hatvan előadást rendezett és koreografálta londoni West Enden és a New York-i Broadwayn.

„Isten veled drága Gillie, a brit musical három nemzedéke oly sokkal tartozik neked” – búcsúzott tőle Twitter-üzenetben Lloyd Webber. Lynne júniusban még részt vett azon a névadó ceremónián, amelyen munkássága előtt tisztelegve a New London Színházat, a Macskák című musical első otthonát átnevezték Gillian Lynne Színházra. Az ünnepség házigazdái Lloyd Webber és Cameron Mackintosh producer voltak.

A Macskák-at Lynne koreográfiájával 1981-től 9 ezer előadáson láthatta a londoni közönség.
1986-ban Az operaház fantomját is az ő koreográfiájával mutatták be. Mindkét darab világsiker lett, pályafutása csúcsára ért velük.

Kétszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat, és a montreaux-i Arany Rózsa-díjat is elnyerte a Muppet Show tévés koreográfiájáért. A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (Bafta) az A Simple Man című zenés filmért tüntette ki díjával. 2014-ben életműve megkoronázásaként II. Erzsébet királynőtől a dame címet is megkapta.

Gillian Lynne – Fotó: The Telegraph

Forrás: Origo / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: