Gyászol a színház világa, s velük együtt a fél világ is


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Szomorúság és gyász lepi be a világot, hogy micsoda embert veszítettünk el megint…

 

92 éves korában meghalt a Macskák koreográfusa, Gillian Lynne.

A brit művész vasárnap este halt meg a londoni Princess Grace kórházban. A hírt férje, Peter Land színész osztotta meg egy Twitter-üzenetben.

Gillian Lynne balett-táncosként kezdte pályafutását, de legnagyobb sikereit világszerte Andrew Lloyd Webber Macskák és Az operaház fantomja című musicaljeinek koreografálásával aratta. A művész több mint hatvan előadást rendezett és koreografálta londoni West Enden és a New York-i Broadwayn.

„Isten veled drága Gillie, a brit musical három nemzedéke oly sokkal tartozik neked” – búcsúzott tőle Twitter-üzenetben Lloyd Webber. Lynne júniusban még részt vett azon a névadó ceremónián, amelyen munkássága előtt tisztelegve a New London Színházat, a Macskák című musical első otthonát átnevezték Gillian Lynne Színházra. Az ünnepség házigazdái Lloyd Webber és Cameron Mackintosh producer voltak.

A Macskák-at Lynne koreográfiájával 1981-től 9 ezer előadáson láthatta a londoni közönség.
1986-ban Az operaház fantomját is az ő koreográfiájával mutatták be. Mindkét darab világsiker lett, pályafutása csúcsára ért velük.Kétszer kapta meg a Laurence Olivier-díjat, és a montreaux-i Arany Rózsa-díjat is elnyerte a Muppet Show tévés koreográfiájáért. A Brit Film- és Televízióművészeti Akadémia (Bafta) az A Simple Man című zenés filmért tüntette ki díjával. 2014-ben életműve megkoronázásaként II. Erzsébet királynőtől a dame címet is megkapta.

Gillian Lynne – Fotó: The Telegraph

Forrás: Origo / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük