Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ritkán szólal meg a szocialisták nagyágyúja, de amikor megszólal akkor arra érdemes felkapni a fejünket.

Internetes oldalán tette közzé jegyzetét az MSZP legendás politikusa Szekeres Imre, melyet most változtatás nélkül közlünk:

A forint gyengülése az euróhoz képest izgalmakat vált ki a gazdasági élet, de a lakosság körében is. Az izgalom indokolt, hiszem hosszútávon nem mindegy a forint/euró árfolyama, hiszen az határozhatja meg a vállalati, intézményi és lakossági vagyon értékét.

Rövid távon is okozhat tragédiát, mint 2010-ben amikor az Orbán-kormány első lépéseként tudatosan gyengítették a forintárfolyamát és ezzel bedöntötték a devizahiteleket, emberek százezreinek okozva jóvátehetetlen károkat.

Nyilván sületlenség Orbán Viktor régebbi kijelentése, hogy a gyenge forint a gyengeség jele. Persze eszembe jut mit mondana most, amikor a 340 forint/euró felé lépegettünk.


A mostani helyzet azonban más: egyrészt a térség más valutái is veszítettek pozíciójukból, másrészt a második félévben a forint erősödését kiváltó folyamatok várhatók. Ilyen lehet az EU támogatások beérkezése, és azok forintra váltása (keresletet okozva a forint iránt).

Indokolt lehet tehát a kivárás az MNB részéről, mert az export növekedését hozhatja magával a gyengébb forint és még úgy tűnik nem löki meg az inflációt.

Az is igaz, hogy az MNB most már az egyetlen nemzeti bank, amelyik laza monetárispolitikát folytat, s remélem nem a rakoncátlan autós esetéről van szó: „ Hír a rádióban: az M7-esen egy autós szembe megy a forgalommal. Egy – mondja a gépkocsivezető – mind!”


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: