Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ki ne ismerné mindannyiunk Bálint Györgyöt, vagy ahogy egy teljes nemzet lelkében él, Bálint Gazdát.

Egy kedves arc, aki nem úgy vált ismerté, hogy botrányai lettek volna, vagy a magánéletével került volna a tévé képernyőkre és a címlapokra, hanem tudásával és teljesítményével.

Bálint György kertészmérnök 1919-ben született Gyöngyösön. Gazdálkodó hagyományokkal rendelkező zsidó családba született, apja több nyelven beszélő, vállalkozó és kísérletező szellemű középbirtokos volt. Fiatal korától kezdve a mezőgazdaság szeretetére és ismeretére nevelték. Általános és középiskolai tanulmányait Gyöngyösön végezte.

1937-ben érettségizett a főgimnáziumban, 1941-ben kertészmérnöki oklevelet szerzett a budapesti Magyar Királyi Kertészeti Akadémián. 1942-ben behívták munkaszolgálatra, ahonnan koncentrációs táborba került, majd 1945-ben szabadult. A holokauszt során egy testvérét kivéve teljes családját kiirtották. A háború után hazatért családi birtokára, ám a kommunista hatalomátvétel után internálással fenyegették meg és földjét elvették.

1949-ben mezőgazdasági mérnökként diplomázott a Magyar Agrártudományi Egyetemen. 1949–1952 között a Földművelésügyi Minisztériumban dolgozott, majd onnan egy évre a Kertészeti Kutatóintézetbe került.

1981–2009 között a Magyar Televízió Ablak című magazinjának állandó munkatársa (Bálint gazda). 1991–2000 között főszerkesztője az MTV Gazdaképző című műsorának.

Ezt a színes életutat koronázza meg most az az  díj, amit életútja és értékmegőrző tevékenysége elismerésésül kap Bálint gazda a Magyar Szabadság Napja Alapítvány által. A díjat Gödöllőn adják át neki szombaton.

A Magyar Szabadság Napja Alapítvány közleményében kiemeli: Bálint György a humanizmust és a demokráciát tartotta és tartja ma is a legfontosabb értéknek az egyén és a társadalom életében.

A Magyar Szabadságért díjat olyan személyiségek kaphatják meg, akik az elmúlt évtizedekben tevékenységükkel nagyban hozzájárultak Magyarország függetlenségéhez, demokratikus fejlődéséhez, a magyarságtudat erősítéséhez, a magyar kultúra megőrzéséhez és továbbviteléhez.

A 2000-ben alapított elismerést minden évben a magyar szabadság napján, június utolsó szombatján adják át Gödöllőn, a szovjet csapatok 1991. június 19-i kivonulására emlékezve. Az elismerést első alkalommal Nemeskürty István író vehette át, 2017-ben a Kaláka együttes kapta.

Blikk.hu/BalraMagyar

Bálint gazda hosszas hallgatás után megszólalt, hogy Karácsony Gergelyt támogassa (+videó)

Ki ne ismerné Bálint gazdát, az ország szeretett kiskertészét? Régóta nem lehet felőle hallani, most azonban megszólalt és egy videóban állt ki Karácsony Gergely mellett. Nagy meglepetést okozott pár hete Karácsony Gergely és az MSZP frigye. Ezzel Karácsony lett Orbán legesélyesebb kihívója, ezt jól példázza, hogy hosszas hallgatás után Bálint gazda is kiállt a fiatal politikus mellett.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: