Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Minden idők egyik legfantáziadúsabb írója hagyott itt minket.

 

Scifis munkássága fog minket továbbra is elgondolkodtatni a világ dolgairól már csak…

Nyolcvannégy éves korában meghalt Harlan Ellison, az elmúlt évtizedek egyik legtermékenyebb amerikai írója, a sci-fi mestere, A fiú és kutyája című világhírű novella és a Star Trek egyik írója – jelentette be Bill Schafer, az író kiadójának szerkesztője.

Több mint félévszázados írói karrierje alatt Ellison mintegy 50 könyvet és több mint 1400 esszét, cikket, film-és televíziós forgatókönyvet írt.

Bár sci-fi íróként volt közismert – elnyerte a műfaj egy tucat Hugo- és Nebula-díját –, Ellison számos más műfajban is otthon volt. Forgatókönyveiért többször is megkapta az az amerikai Írók céhének díját, köztük az eredeti Star Track-sorozat egyik epizódjának forgatókönyvéért, írja az MTI.

Ellison a Star Trek egyik leghírhettebb epizódját írta meg, a City on the Edge of Forevert, amelyben Kirknek és Spocknak vissza kell menniük az időben a gazdasági válságtól sújtott Amerikába, hogy visszaállítsák a történelmet a megfelelő pályára, ehhez viszont Kirknek fel kell áldoznia a szerelmét. A részt azonban a sorozat alkotói átírták, hogy kikerüljön belőle Ellison háborúellenes mondanivalója az éppen zajló vietnami háború kapcsán – írja a Variety.

 

Harlan Ellison – Fotó: Toronto Star

„Harlan Ellison: az amerikai esszéirodalomban nem volt és nem is lesz hozzá hasonló” – emlékezett róla Stephen King Twitter-üzenetében.

Forrás: Index / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: