Lovász László MTA elnök - Fotó: mta.hu (Mudra László)
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Majd holnap valamelyik lakájmédia biztosan megírja, hogy mert ő is soros ügynök…

 

A költségvetési intézmények vezetői közül egyedül a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét.

Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (és az amerikai National Academy of Science) rendes tagja. A számítógép-tudomány világhírű kutatója. 2006 és 2011 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója. 2014 óta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Lovász László ezzel a kormány azon döntése ellen tiltakozik, hogy az MTA költségvetésének jelentős részét, 28 milliárd forintot átcsoportosítanak Palkovics László minisztériumához, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Az MTA az autonómiáját és a kutatási szabadságot félti ettől, ugyanis a finanszírozás átcsoportosítása mellett az akadémiai törvény módosítását is tervezi.

Az Orbán-kormány a 2019-es költségvetési tervezetéhez benyújtotta az úgynevezett fejezeti köteteket is, amelyekben minden önálló fejezet – minisztériumok, illetve a kormánytól független költségvetési szervek – részletezi a jövő évi gazdálkodást.

A kormánytól független szervezetek – országgyűlés, bíróságok, ügyészségek, tudományos és művészeti akadémiák – fejezeti költségvetését a pénzügyminiszter mellett az intézmény vezetője is aláírja, mintegy egyetértése jeléül.

Az elmúlt 20 évben nem volt arra példa, hogy egy intézményvezető ne írja alá a dokumentumot. Lovász László a fejezetgazdák közül egyedüliként nem írta alá a rá vonatkozó részt.

Lovász László, az MTA elnöke – Fotó: mta.hu

A parlamentnek benyújtott változatban nem is szerepel Lovász aláírásának a helye, azt a javaslatot benyújtó Pénzügyminisztérium üresen hagyta, mintha nem is kellene ott szerepelnie az MTA elnöki kézjegyének.
Így most a MTA számára egy olyan költségvetés készül, amit csak Varga Mihály pénzügyminiszter látott el aláírással.

Jogilag nincs relevanciája annak, hogy az MTA elnöke nem írta alá a büdzsét, ám ez az akadémiától nagyon erős üzenet a kormánytól – elvileg – szintén független országgyűlés számára, mert félreérthetetlenül jelzi: a törvénytervezet az MTA számára ebben a formában nem elfogadható.

A jelen állás szerint nincs szó arról, hogy a MTA kutatói nem kapják meg a neki járó költségvetési támogatást; sokkal inkább arról, hogy azt az ITM – így annak vezetője, Palkovics László miniszter – osztja fel, vagyis a kormány mondaná meg, Magyarország első önálló közintézménye (vö: Széchenyi István felajánlása, 1825. november 3.) miként gazdálkodjon, továbbá milyen kutatásokra fordítsa a költségvetési támogatását. Ezzel az akadémia függetlensége jelentősen csökkenne.

MTA szerint viszont nem attól lesz hatékonyabb a kutatásra szánt állami pénzek felhasználása, hogy az a kormány kezébe kerül – olvasható az MTA közleményében. Ugyanakkor az akadémia esetében tervezett 28 milliárd forintos elvonást – ami a köztestület éves büdzséjének kétharmada – csak egy kisebb rész az ITM teljes, 1400 milliárdos költségvetésében. Az akadémia azt is hangsúlyozza, hogy az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra.

Forrás: Zoom / BalraMagyar

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: