Ilyen még nem volt! – A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szembeszállt a rezsimmel


Lovász László MTA elnök - Fotó: mta.hu (Mudra László)
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Majd holnap valamelyik lakájmédia biztosan megírja, hogy mert ő is soros ügynök…

 

A költségvetési intézmények vezetői közül egyedül a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, Lovász László nem volt hajlandó aláírni a jövő évi költségvetés tervezetét.

Lovász László Széchenyi-nagydíjas, Bolyai-nagydíjas, valamint Bolyai János alkotói díjas és Wolf-díjas magyar matematikus, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (és az amerikai National Academy of Science) rendes tagja. A számítógép-tudomány világhírű kutatója. 2006 és 2011 között az Eötvös Loránd Tudományegyetem Matematikai Intézetének igazgatója. 2014 óta a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Lovász László ezzel a kormány azon döntése ellen tiltakozik, hogy az MTA költségvetésének jelentős részét, 28 milliárd forintot átcsoportosítanak Palkovics László minisztériumához, az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz.

Az MTA az autonómiáját és a kutatási szabadságot félti ettől, ugyanis a finanszírozás átcsoportosítása mellett az akadémiai törvény módosítását is tervezi.

Az Orbán-kormány a 2019-es költségvetési tervezetéhez benyújtotta az úgynevezett fejezeti köteteket is, amelyekben minden önálló fejezet – minisztériumok, illetve a kormánytól független költségvetési szervek – részletezi a jövő évi gazdálkodást.A kormánytól független szervezetek – országgyűlés, bíróságok, ügyészségek, tudományos és művészeti akadémiák – fejezeti költségvetését a pénzügyminiszter mellett az intézmény vezetője is aláírja, mintegy egyetértése jeléül.

Az elmúlt 20 évben nem volt arra példa, hogy egy intézményvezető ne írja alá a dokumentumot. Lovász László a fejezetgazdák közül egyedüliként nem írta alá a rá vonatkozó részt.

Lovász László, az MTA elnöke – Fotó: mta.hu

A parlamentnek benyújtott változatban nem is szerepel Lovász aláírásának a helye, azt a javaslatot benyújtó Pénzügyminisztérium üresen hagyta, mintha nem is kellene ott szerepelnie az MTA elnöki kézjegyének.
Így most a MTA számára egy olyan költségvetés készül, amit csak Varga Mihály pénzügyminiszter látott el aláírással.

Jogilag nincs relevanciája annak, hogy az MTA elnöke nem írta alá a büdzsét, ám ez az akadémiától nagyon erős üzenet a kormánytól – elvileg – szintén független országgyűlés számára, mert félreérthetetlenül jelzi: a törvénytervezet az MTA számára ebben a formában nem elfogadható.

A jelen állás szerint nincs szó arról, hogy a MTA kutatói nem kapják meg a neki járó költségvetési támogatást; sokkal inkább arról, hogy azt az ITM – így annak vezetője, Palkovics László miniszter – osztja fel, vagyis a kormány mondaná meg, Magyarország első önálló közintézménye (vö: Széchenyi István felajánlása, 1825. november 3.) miként gazdálkodjon, továbbá milyen kutatásokra fordítsa a költségvetési támogatását. Ezzel az akadémia függetlensége jelentősen csökkenne.

MTA szerint viszont nem attól lesz hatékonyabb a kutatásra szánt állami pénzek felhasználása, hogy az a kormány kezébe kerül – olvasható az MTA közleményében. Ugyanakkor az akadémia esetében tervezett 28 milliárd forintos elvonást – ami a köztestület éves büdzséjének kétharmada – csak egy kisebb rész az ITM teljes, 1400 milliárdos költségvetésében. Az akadémia azt is hangsúlyozza, hogy az alapkutatás igazi hatékonyságát nem az állami befolyás növeli, hanem a nemzetközi kiválósági mércéhez való igazodás, ami jelenleg is jellemző az MTA-ra.

Forrás: Zoom / BalraMagyar

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük