Lendvai megható módon búcsúzott a régi harcostárstól: “Rudi bácsi” volt minden ismerősének, bácsi, és nem hivatalos méltóság.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Meghalt Nyers Rezső. Szerettem.


A nekrológokban inkább méltatni illik a távozót, de ő ebben is különlegesnek számított. Szeretetre méltó volt, pedig a politikusokat ritkán lehet csak úgy, egyszerűen szeretni, anélkül, hogy egy “de”-vel kezdődő mondatot ne kelljen gyorsan hozzátenni.

Ők se gyakran szeretik egymást. De őt lehetett. A régi idők neveltje volt, a korszakot megújító fényes teljesítményekkel, de néha osztozva a kor szégyeneiben is, mégsem jött az ember szájára, hogy “Nyers elvtársnak” szólítsa. “Rudi bácsi” volt minden ismerősének, bácsi, és nem hivatalos méltóság.


Kis, madárcsontú ember, a mesebeli manók hegyes orrával, csendes somolygásra álló szájjal Régebben létezett az a bárgyú kifejezés, hogy “emberarcú szocializmus”. Ha volt igazságtartalma, akkor róla mintázták. Ha az ő 68-ban kezdődő reformjai nincsenek, többen egy percig sem gondoltuk volna később, hogy van keresnivalónk az állampártban. Nekünk ő volt a legendás “68”, amelynek lendületét , fiatalságát és reményét Orbán nem véletlenül akarja kitörölni a világtörténelemből. A reformszellem a reformok után, félreállítva is vele maradt.

“A társadalmi megújulás szellemi megalapozása” érdekében alapította Vitányival, másokkal 1988-ban az Új Márciusi Frontot. A fiókomban őrzöm a 112. számún tagsági igazolványát.


Hát persze, hogy ő lett az új párt, az MSZP első elnöke. Még dühös is voltam Horn Gyulára, aki felváltotta a székben, csak később tanultam meg tisztelni politikai képességeit, vezetői erejét, ma már visszasírt teljesítményét. Rudi bácsiban valószínűleg több volt a csendes bölcsesség, mint a harcrakészség.

De szelidségében is szívós volt, ha az igazságáról volt szó. 
Az Új Márciusi Front igazolványával együtt még valahol ott lehet a fiókomban a réges-régi állampárti tagkönvv is, aminek Rudi bácsi nélkül nemigen vágytam volna a birtoklására. Neki el lehetett hinni, hogy a rendszer reformálható, hogy a nagyobb egyenlőség eszményei majd összeférnek egy működő gazdasággal és demokráciával is. Nem relikviának tekintem, de szégyelltem volna a mozdulatot, amellyel sunnyogva kidobom.

És persze ott van az 1989-es első MSZP-s igazolványom, -akkor ő volt az elnöke-, nem is könyvecske még, csak egy kettéhajtott kis kartonlap.


Igaz, van ott minden, a régi képviselői igazolványok mellett -talán jelképesen- egy lejárt vezetői jogosítvány is. A fiókomban ott van Nyers Rezső.


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük