Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Orbán Viktor ma az állami rádióban kijelentette, hogy szerinte nincs szükség a beterjesztett 2019-es költségvetés átdolgozásra, amiatt, hogy az infláció meghaladhatja a kormány által várt 2,7 százalékot.

 

Az Európai Bizottság pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) ma felszólította a magyar kormányt, hogy igazítsa ki az idei költségvetését, csökkentse a kiadásokat, vagy növelje a bevételeket, annak érdekében, hogy a strukturális hiányra vonatkozó szabályokat.

A döntés nem meglepetés, hisz korábban ezt már ajánlotta az Európai Bizottság is.

Az Ecofin ülésről kiadott közlemény emlékeztet arra, hogy Magyarország kormány felelős a középtávú költségvetési célkitűzések elérésért, pontosabban azok teljesítésért.

Az Ecofin megállapítása szerint Magyarország sem tavaly, sem pedig idén nem teljesítette a strukturális hiánykövetelményt, ami a GDP 1,5 százaléka lenne. Ezzel szemben tavaly ez az adat a GDP 3,1 százalékára rúgott.

A strukturális hiánycél elérése biztosítaná, hogy Magyarország fenntartható módon tudja alacsonyan tartani az államháztartás hiányát – ne kelljen folyamatosan kiigazítani azt.

A pénzügyminiszterek uniós tanácsa most arra szólította fel a kormányt, hogy fogja vissza a kormányzati kiadásokat már az idei költségvetésben is…

A testület szerint ehhez a kiadásokat tartósan a GDP egy százalékával – mintegy 400 milliárd forinttal – kellene csökkenteni ahhoz, hogy a magyar költségvetés visszatérjen a normál pályához.

Forrás: Zoom.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: