Jön a 325-330 forintos euró? – A rezsimnek és az MNB-nek semmi sem drága?


Magyar Nemzeti Bank - Fotó: Népszava
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Elképesztő mélyrepülésben a forint! Ezt mind nagyon durván meg fogjuk érezni…

 

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden délután kamatdöntő ülést tart, sok múlik azon, hogy a határozat mellé milyen kommentárt adnak.

Ha nem tetszik a piacnak, akkor kellemetlen árfolyamok jöhetnek.

Ma délután ül össze kamatdöntő ülésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, s hosszú idő után van miért figyelni a grémium döntésére, de még inkább a döntést követő kommentárra, amelyet délután 3 órakor tesznek közzé.

Sőt, kis túlzással már azt is lehet mondani, hogy mindenki a jegybankra figyel, s azt várja milyen magyarázattal áll elő a szervezet. Ennek tartalma pedig a forint árfolyama miatt nem mellékes.

Mostanra ugyanis az a kép alakult ki, hogy a globális piac egyik „leglazább” monetáris politikáját viszi a MNB. Ez végtelenül leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a gazdasági növekedés támogatása érdekében számos egyéb, ebbe az irányba ható jegybanki eszköz mellett alacsony alapkamat szintet alakított ki az MNB. Ez jelenleg 0,9 százalék.Az elmúlt években, a nullához nagyon közeli globális kamatkörnyezetben nem is volt ennek különösebb jelentősége. Csakhogy mostanra megváltozott a nemzetközi környezet, s csak idén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már kétszer emelt az alapkamaton, s az amerikai irányadó mutató 2,0 százalék, azaz sokkal magasabb a magyar szintnél…

Vagyis bárhonnan is nézzük a magyar jegybank körül az utóbbi hetekben gyorsan fogyni látszik a levegő. Ez pedig a forint árfolyamán és a magyar állampapírok hozamán csapódik le. Általánosságban a forint árfolyama kelti nagyobb ribiliót, hiszen az emelkedő árfolyamokkal mindenki találkozik a pénzváltók kirakatásban.

Az MNB ülésére készülve pedig kedd reggel régen látott idegesség látszik a magyar deviza kereskedésében. A forint euróval szembeni jegyzése ugyanis a reggeli órákban 324,5 forintig gyengült, ami történelmi szinten is ritkának mondható árfolyam.

Nagyon úgy tetszik a forint sorsa a monetáris tanács kommentárján múlik. A jegybank eddig azon az állásponton volt, hogy a laza hozzáállást tartva 2019 év közepéig marad az alacsony kamat. Most az a kérdés mennyire hajlandóak ezen az álláspontjukon változtatni.

Általános vélekedés, hogy ebben az esetben a forint euróval szembeni jegyzése a 315-320 forint közötti szinteken találna nyugvópontot. Amennyiben ez elmarad, s a befektetők számára továbbra is egy makacs ragaszkodás jönne le az eddigi irányvonalhoz, akkor bizony nehéz napjai hetei lehetnek a magyar devizának.

Ebben az esetben 325 forint fölött ragadhat a forint, sőt akadnak olyan vélemények, amelyek az újabb történelmi mélypontról beszélnek, de az már a 330 lélektani határ felett alakulna ki.

Forrás: Zoom.hu

 


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük