Magyar Nemzeti Bank - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Elképesztő mélyrepülésben a forint! Ezt mind nagyon durván meg fogjuk érezni…

 

A Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa kedden délután kamatdöntő ülést tart, sok múlik azon, hogy a határozat mellé milyen kommentárt adnak.

Ha nem tetszik a piacnak, akkor kellemetlen árfolyamok jöhetnek.

Ma délután ül össze kamatdöntő ülésre a Magyar Nemzeti Bank (MNB) monetáris tanácsa, s hosszú idő után van miért figyelni a grémium döntésére, de még inkább a döntést követő kommentárra, amelyet délután 3 órakor tesznek közzé.

Sőt, kis túlzással már azt is lehet mondani, hogy mindenki a jegybankra figyel, s azt várja milyen magyarázattal áll elő a szervezet. Ennek tartalma pedig a forint árfolyama miatt nem mellékes.

Mostanra ugyanis az a kép alakult ki, hogy a globális piac egyik „leglazább” monetáris politikáját viszi a MNB. Ez végtelenül leegyszerűsítve annyit tesz, hogy a gazdasági növekedés támogatása érdekében számos egyéb, ebbe az irányba ható jegybanki eszköz mellett alacsony alapkamat szintet alakított ki az MNB. Ez jelenleg 0,9 százalék.

Az elmúlt években, a nullához nagyon közeli globális kamatkörnyezetben nem is volt ennek különösebb jelentősége. Csakhogy mostanra megváltozott a nemzetközi környezet, s csak idén az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed már kétszer emelt az alapkamaton, s az amerikai irányadó mutató 2,0 százalék, azaz sokkal magasabb a magyar szintnél…

Vagyis bárhonnan is nézzük a magyar jegybank körül az utóbbi hetekben gyorsan fogyni látszik a levegő. Ez pedig a forint árfolyamán és a magyar állampapírok hozamán csapódik le. Általánosságban a forint árfolyama kelti nagyobb ribiliót, hiszen az emelkedő árfolyamokkal mindenki találkozik a pénzváltók kirakatásban.

Az MNB ülésére készülve pedig kedd reggel régen látott idegesség látszik a magyar deviza kereskedésében. A forint euróval szembeni jegyzése ugyanis a reggeli órákban 324,5 forintig gyengült, ami történelmi szinten is ritkának mondható árfolyam.

Nagyon úgy tetszik a forint sorsa a monetáris tanács kommentárján múlik. A jegybank eddig azon az állásponton volt, hogy a laza hozzáállást tartva 2019 év közepéig marad az alacsony kamat. Most az a kérdés mennyire hajlandóak ezen az álláspontjukon változtatni.

Általános vélekedés, hogy ebben az esetben a forint euróval szembeni jegyzése a 315-320 forint közötti szinteken találna nyugvópontot. Amennyiben ez elmarad, s a befektetők számára továbbra is egy makacs ragaszkodás jönne le az eddigi irányvonalhoz, akkor bizony nehéz napjai hetei lehetnek a magyar devizának.

Ebben az esetben 325 forint fölött ragadhat a forint, sőt akadnak olyan vélemények, amelyek az újabb történelmi mélypontról beszélnek, de az már a 330 lélektani határ felett alakulna ki.

Forrás: Zoom.hu

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: