Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Az MSZP legendás politikusa 72%-os felhatalmazással volt a demokratikus Magyarország harmadik miniszterelnöke.

Ennek a felhatalmazásnak a tükrében sem élt vissza felhatalmazásával. Nem változtatta meg az alkotmányt, nem rombolta le a fékek és ellensúlyok rendszerét és ami a legfontosabb kórmenyfőként kiállt Orbán Viktor ellen vitázni.

Orbánék bezáratták a Népszabadságot, Horn Gyula megmentette a vele mindig kritikus Magyar Nemzetet kormányfőként.

Orbán kerítést emelt, Horn lebontotta a vasfüggönyt.

Orbán keletre viszi az országot, Horn elismert és tisztelt nyugati országgá tette Magyarországot.

Horn Gyula a jobboldaltól 1994-ben valóban romokban lévő országot vett át, 4 év alatt azonban olyan sikereket ért el, amely sikerek a mai napig talpon tartják ezt az országot.

 

Horn és Orbán összehasonlíthatatlan, a Fidesz vezére a lába nyomába sem érhet a mind a mai napig a legjobb miniszterelnöknek tartott politikusnak.

“Ma 85 éve született Horn Gyula.
Ő tanított bennünket arra, hogy
“egyszerre legyünk európaiak és magyarok. Európa – értelmezésünk szerint – azonban nemcsak egy földrajzi fogalom, hanem egy magatartásforma; a humanizmus, a felvilágosodás, a reneszánsz, a szabadság, az emberi jogok összessége is. Számunkra Európa egy kulcsszó, és egyetlen lehetőség, hogy nemzetünket is felemeljük.” – írja facebook oldalán Gurmai Zita az MSZP nőtagozatának elnöke.

PARLAMENTÁRIS DEMOKRÁCIA ÉS HORN GYULA

Horn Gyula a rendszerváltást megelőző években már nagy figyelmet szentelt a demokrácia kiépítésének. Külügyi államtitkárként és külügyminiszterként is sokat tett azért, hogy Magyarországon meghonosodhassanak a nyugat-európai államok mintájára azok az értékek és attitűdök, amelyek hozzájárulnak egy parlamentáris demokrácia kialakításához.

Már a korai években szóvá tette pártján belül a sajtószabadság, illetve a problémák nyílt átbeszélésének szerepét és fontosságát a demokrácia építésében. A rendszerváltás utáni legkiválóbb példa Horn Gyula elkötelezettségére a parlamentáris demokrácia irányában az SZDSZ-szel kötött koalíciós szerződés, hogy a liberális párt egyfajta belső fékként működjön kormányán belül, illetve az úgynevezett négyötödös törvények, amelyekkel lehetővé tette, hogy az alkotmányt érintő kérdésekben csak a parlament teljes egyetértésével döntést hozni.

Ez a demokratikus minimum egészen 2010-ig volt érvényben.

Szocialista fiatalok Horn Gyula sírjánál 2017. – Societas – Baloldali Ifjúsági Mozgalom

Horn Gyula nem szerette a kincstári stílust, az volt a véleménye, hogy olyan politikát kell csinálni, amit mindenki megért és az ország lakóinak a javára válik. Aki kíváncsi Horn politikájára ebből a videóból mindent megtudhat:

Ez a szocialista politika.

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: