Ujhelyi István és Zurab Pololikashvili - Fotó: MSZP
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Hatalmas megtiszteltetés ez. S micsoda neves társaság! 

 

Az ENSZ Turisztikai Világszervezete (UNWTO) rendkívüli nagykövetének nevezték ki Ujhelyi Istvánt.

Az MSZP európai parlamenti képviselője az UNWTO prágai tanácskozásán kapta hivatalosan a felkérést Zurab Pololikashvilitől, a turisztikai világszervezet főtitkárától.

Eszerint a politikus az európai uniós intézményekkel való kapcsolattartást segíti a jövőben a madridi székhelyű intézmény nevében. Ujhelyi ezzel olyan neves közéleti szereplők közé került, mint Eliza Jean Reid izlandi first lady, Aliko Dangote, a Forbes által korábban az Év Emberének választott afrikai üzletember vagy épp Lionel Messi világhírű labdarúgó, akik szintén az UNWTO rendkívüli nagykövetei.

Ujhelyi István az elismerés átvétele után úgy nyilatkozott:

„Komoly megtiszteltetés és felelősség az UNWTO rendkívüli nagykövetének lenni, ez a pozíció megerősíti a turisztikai szektor érdekében végzett munkámat az európai döntéshozatal során.”

Az EP-képviselő emlékeztetett arra, hogy a turizmus az európai gazdaság harmadik legerősebb ágazata, az Unió GDP-jének több mint tíz százalékát ez a szektor termeli meg és közel huszonhatmillió munkahelyet biztosít Európában. „1950-ben még alig 25 millió turistát tartottak nyilván a világban, 2000-ben már 700 milliót, 2012-ben pedig ez a szám elérte az egymilliárdot.

Nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy belássuk: a turizmus lesz a jövőben is az egyik vezető gazdasági ágazat, ezért minimális elvárás, hogy az Európai Unióban is a neki megfelelő helyen kezeljék. Azon dolgozom – immár az UNWTO támogatásával -, hogy ez mielőbb megtörténjen” – fogalmazott Ujhelyi, aki nagyköveti megbízatását társadalmi munkában látja el.

Az UNWTO Turisztikai Világszervezet 1975-ben alakult, világkonferenciáin és szakmai rendezvényein a tagállamok küldöttei a legnevesebb szakemberek bevonásával vitatják meg a turizmus fő problémáit és a nemzeti, illetve nemzetközi teendőket.

Ezen rendezvények munkaokmányai és záróokmányai alapvető irányvonalat, útmutatót, referenciát és programot jelentenek nemcsak a tagországok turisztikai hatóságai és vállalatai, de a kutatók számára is.

Prága, 2018-06-12


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: