Varga Mihály
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

A pénzügyminiszter úr kinyitotta a száját. Maradt volna inkább csendben, s akkor nem veri ki a biztosítékot az egész országnál.

 

Az MNB-nek törvényben rögzített kötelezettségei és céljai vannak, és nincs árfolyamcélja – nyilatkozta az InfoRádiónak a jegybank alelnöke.

Gerhardt Ferenc kiemelte: “az árfolyam alakulása a Magyar Nemzeti Bankot hidegen hagyja”.

Varga Mihály pénzügyminiszter is hasonlóan gondolja: kormánynak nincs árfolyamcélja, ezért nem is aggódik a forint utóbbi időszakban mutatott gyengülése miatt.

Az InfoRádió azért kérdezte Gerhardtot a forint árfolyamáról, mert jelentősen gyengült az elmúlt hetekben, és mostanra tartósan 320 közelében ragadt az euróval szemben.

“Ahhoz, hogy az árfolyam elmozduljon vagy erre, vagy arra, olyan őrült mértékű tartalékot kellene bármilyen banknak tartania, amit nem tudna. Nincs az a valutatartalék a földön, ami elegendő lenne ahhoz, hogy egy teljes világpiaccal, vagy egy európai piaccal szembemenjen egy ország” – mondta az InfoRádiónak Gerhardt.

Szerinte az árfolyam nem hoz nyereséget az MNB-nek, mivel nincs árfolyamcéljuk.

“Mi nem vagyunk kereskedelmi bank, mi amikor tervet készítünk, nem készítünk nyereségtervet. A jegybank büdzséje egy fikció. A nemzeti bankoknak nincs nyereségük, vagy veszteségük” – tette hozzá.

Varga Mihály szerint “egyelőre aggodalomra nincs ok, azon a sávon belül van az árfolyam, amit alapvetően piaci alapúnak és egyensúlyinak tekintünk”.

Hozzátette: a Fed kamatemelése hat a feltörekvő országokra, ezért tovább kell csökkenteni a sérülékenységünket. A kormánynak továbbra sincs árfolyamcélja, de a miniszter szerint már vannak annak jelei, hogy stabilizálódik a forint árfolyama.

Forrás: Portfolio.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ezeket olvasta?

Újabb megszorítást leplezett le az MSZP – Orbánék ismét ordenáré módon hazudtak az embereknek

Az MSZP szerint januártól túladóztatná az autósokat a Fidesz, mivel egy liter benzin esetében 16,5 forinttal, egy liter gázolajnál 18,6 forinttal több adót szedne...

Kínos kérdések merültek fel a tárgyalóteremben: Újra felmerült Varga Judit neve a Völner-Schadl perben

Kedden a Fővárosi Törvényszéken folytatódott tovább  a Schadl-Völner nevével fémjelzett korrupciós botrány tárgyalása. F. Vivien, a vád koronatanúja kerül a bíróság elé - számolt...

Fontos: Hatalmas bajban lesznek a nyugdíjasok a szakértő szerint

Farkas András nyugdíjszakértő a Portfolio.hu-nak nyilatkozva rámutatott: a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlannak bizonyul, jellemző rá a kaotikusság és az átláthatatlanság. Az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének (ÖPOSZ)...