Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megvannak a számok!

 

Közzétették a kormány honlapján a miniszterek és államtitkárok szja-bevallásából nyilvános adatokat. Ezek szerint összesen 975 milliós jövedelem után 137 millió forint adót fizettek be.

A 2017-es évben Orbán Viktor miniszterelnök a korábbinál egy picivel kevesebb jövedelmet vallott be, a 18,7 millió forint után 18,3 milliót, amire 2,7 millió forint adót fizetett – derül ki a kormany.hu-n elérhető dokumentumból.

A miniszterek körében a legkevesebb adót továbbra is a pénzügyminiszter, Varga Mihály fizeti be az államkasszába köszönhetően az adócsökkentő tételeknek, ami esetében 5,28 milliót tesz ki. A 15,9 milliós jövedelem után 1,6 millió forintot utalt az államkasszába Varga. Hasonló nagyságrendű adót, 1,9 milliót fizetett Pintér Sándor belügyminiszter, akinek bevallott jövedelembe megegyezik az előző évi 13,2 millió forinttal.

A most közzétett listában hirtelen megnőtt a vagyonos miniszterek száma. 2016-ban a topjövedelme Trócsányi László igazságügyi miniszternek volt, 25,9 millió forint, amit tavaly 27,9 millióra növelt, így 4,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett. Nála mostanra 3 miniszter is nagyobb jövedelmet vallott be.

Palkovics László majdnem 40 milliós összevont adóalapja után 5,99 milliós adófizetési kötelezettség keletkezett, viszont 360 ezer forintos adókedvezményt tudott érvényesíteni.

Palkovicsnál mindössze néhány forinttal nagyobb jövedelmet vallott be Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke. Nála nagyon jól futhattak a szekerek, hiszen 2016-ban még “csak” 15,9 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában, tavaly pedig már 41 milliósat. Erre 6,1 milliós adófizetési kötelezettsége keletkezett.

Bár már ez is meghökkentő, magasan a legnagyobb jövedelmet bevalló miniszter lett a friss emberi erőforrások miniszter, Kásler Miklós, aki tavaly 57,3 milliós jövedelmet tüntetett fel a bevallásában. Mivel kedvezményeket nem tudott igénybe venni, 8,6 millió forintot utalt az államkasszába.

A miniszterek közül Pintér Sándor, belügyminiszter jutott hozzá valamivel több mint 6 millió forinthoz, melynek köszönhetően 907 ezer forinttal gyarapította az államkasszát.

Az államtitkárok közül 15 millióra tett szert György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, aki emiatt még 2,2 milliós adót fizetett, de jelentősebb összeg, közel 9 millió forint folyt be Kecsmár Krisztiánhoz, az Igazságügyi Minisztérium államtitkárához, aki 2,8 milliónyi adót emiatt elutalt a NAV-nak.

Forrás: Menedzsment Fórum


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: