oroszrulett - Fotó: szenatorblog.hu
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Megéri Orbán Viktor barátjának lenni? A kérdés költői, a válasz egyértelmű.

 

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben.

Övé mind az öt fővárosi koncesszió, és két cégével rekordot döntött: durván 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget produkáltak, mint az előző évben.

Jócskán nőtt a forgalmuk, együtt 24,6 milliárd forint bevételt értek el, majdnem kétmilliárddal többet, mint 2016-ban. Ez azonban nem látszik meg a befizetett játékadón: 2,184 milliárd forintot, vagyis körülbelül 27 millió forinttal kevesebbet utaltak a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

A 24.hu megnézte, hogy sikerülhetett ez a bravúr Andy Vajnának, illetve a többi cég mérlege alapján kiszámolták, mennyivel járult hozzá a kormány baráti adóztatása ahhoz, hogy a kaszinós vállalkozások minél nagyobb profitot tehessenek zsebre.

Barátinak azért nevezhető az adóztatás, mert a vidéki kaszinónként bő száz, illetve a fővárosiak után megállapított közel 800 millió forintos koncessziós díjat le lehet vonni a játékadóból. És minden kaszinó termelt annyi árbevételt, hogy teljes egészében le is vonhassák a játékadójukból a megállapított koncessziós díjat.

Ezzel 2017-ben összességében, 4,375 milliárd forintot juttatott vissza a kormány a neki kedves kaszinótulajdonos milliárdosoknak.

A 2013 végén iktatták törvénybe a lehetőséget, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kaszinósok nyereségét egyik oldalról sem fenyegeti veszély. A játékadót nem emelték az elmúlt években, és a koncessziós díjat se úgy állapítják meg, hogy elvigye a nyereséget. Utóbbit ugyan évente emelik, de alig érzékelhető mértékben. A fővárosiak után fizetendő minimumdíj 2014-ben 377 millió volt, amit 2017-re 16,4 millióval emeltek, a vidékieké pedig ugyanezen időszakban 52,6 millióról mindössze 2,4 millió forinttal nőtt.

Játékadó – így kell fizetni
A játékadó alapja az adóévben elért, göngyölített tiszta játékbevétel (vagyis a befizetett tétek mínusz a kifizetett nyeremény), amelyet meg kell növelni az elfogadott borravaló 50 százalékával. A játékadó

10 milliárd forint tiszta játékbevételig 30 százalék,
10 milliárd forint felett: 3 milliárd forint + a 10 milliárd forint feletti rész 10 százaléka.
Tehát 10 milliárd felett csak az alapadó harmadát kell megfizetni.

A játékadó összegéből levonható a befizetett kaszinókoncessziós díj.

Vajna két cégének összesen mintegy 6,1 milliárd forint játékadót kellett volna lerónia, a kerekítve 3,9 milliárd forint koncessziós díj levonása után azonban 2,2 milliárdra karcsúsodott az összeg.

És idén még ennél is lejjebb faraghatja a játékadót a kaszinóbirodalma. 2017-ben csak kaszinóágon, a koncessziós díj leírási lehetőségével közel 4 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam Vajna vagyonosodásához.

A volt sztárproducer 2016-ban került fel a legvagyonosabb vállalkozók közé, a Napi.hu toplistáján a 14. helyen áll (közvetlenül a kegyvesztett oligarcha Simicska Lajos után). Becsült vagyona 69 milliárd forint, 9 milliárddal több az egy évvel korábbinak.

Forrás: 24.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: