Orbán oroszrulettet játszik a magyar adófizetők pénzével – Ki nem találná ki nyer ezen milliárdokat


oroszrulett - Fotó: szenatorblog.hu
Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Megéri Orbán Viktor barátjának lenni? A kérdés költői, a válasz egyértelmű.

 

Andy Vajna több mint 7 milliárd forintot kaszinózott össze a múlt évben.

Övé mind az öt fővárosi koncesszió, és két cégével rekordot döntött: durván 1,4 milliárd forinttal több tiszta nyereséget produkáltak, mint az előző évben.

Jócskán nőtt a forgalmuk, együtt 24,6 milliárd forint bevételt értek el, majdnem kétmilliárddal többet, mint 2016-ban. Ez azonban nem látszik meg a befizetett játékadón: 2,184 milliárd forintot, vagyis körülbelül 27 millió forinttal kevesebbet utaltak a költségvetésbe, mint egy évvel korábban.

A 24.hu megnézte, hogy sikerülhetett ez a bravúr Andy Vajnának, illetve a többi cég mérlege alapján kiszámolták, mennyivel járult hozzá a kormány baráti adóztatása ahhoz, hogy a kaszinós vállalkozások minél nagyobb profitot tehessenek zsebre.

Barátinak azért nevezhető az adóztatás, mert a vidéki kaszinónként bő száz, illetve a fővárosiak után megállapított közel 800 millió forintos koncessziós díjat le lehet vonni a játékadóból. És minden kaszinó termelt annyi árbevételt, hogy teljes egészében le is vonhassák a játékadójukból a megállapított koncessziós díjat.Ezzel 2017-ben összességében, 4,375 milliárd forintot juttatott vissza a kormány a neki kedves kaszinótulajdonos milliárdosoknak.

A 2013 végén iktatták törvénybe a lehetőséget, és az elmúlt évek tapasztalatai alapján a kaszinósok nyereségét egyik oldalról sem fenyegeti veszély. A játékadót nem emelték az elmúlt években, és a koncessziós díjat se úgy állapítják meg, hogy elvigye a nyereséget. Utóbbit ugyan évente emelik, de alig érzékelhető mértékben. A fővárosiak után fizetendő minimumdíj 2014-ben 377 millió volt, amit 2017-re 16,4 millióval emeltek, a vidékieké pedig ugyanezen időszakban 52,6 millióról mindössze 2,4 millió forinttal nőtt.

Játékadó – így kell fizetni
A játékadó alapja az adóévben elért, göngyölített tiszta játékbevétel (vagyis a befizetett tétek mínusz a kifizetett nyeremény), amelyet meg kell növelni az elfogadott borravaló 50 százalékával. A játékadó

10 milliárd forint tiszta játékbevételig 30 százalék,
10 milliárd forint felett: 3 milliárd forint + a 10 milliárd forint feletti rész 10 százaléka.
Tehát 10 milliárd felett csak az alapadó harmadát kell megfizetni.

A játékadó összegéből levonható a befizetett kaszinókoncessziós díj.

Vajna két cégének összesen mintegy 6,1 milliárd forint játékadót kellett volna lerónia, a kerekítve 3,9 milliárd forint koncessziós díj levonása után azonban 2,2 milliárdra karcsúsodott az összeg.

És idén még ennél is lejjebb faraghatja a játékadót a kaszinóbirodalma. 2017-ben csak kaszinóágon, a koncessziós díj leírási lehetőségével közel 4 milliárd forinttal járult hozzá a magyar állam Vajna vagyonosodásához.

A volt sztárproducer 2016-ban került fel a legvagyonosabb vállalkozók közé, a Napi.hu toplistáján a 14. helyen áll (közvetlenül a kegyvesztett oligarcha Simicska Lajos után). Becsült vagyona 69 milliárd forint, 9 milliárddal több az egy évvel korábbinak.

Forrás: 24.hu


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük