2017. december 8. Vona Gábor, a Jobbik elnöke sajtótájékoztatót tart. Téma: "A hazai demokrácia jelenlegi helyzete. Fotó: Vajda József
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Egyre gyülekeznek a viharfelhők a nemzeti radikális párt feje fölött.

Tegnap nyilvánosságra került, hogy a Jobbik frakciója kizárta soraiból a párt legnépszerűbb politikusát Dúró Dórát. Ez egy lassan két éve tartó konfliktus terméke volt a pártban. Kezdődött a Jobbik irányváltásával, amikor a korábbi Magyar Gárdás, zsidó-cigányozós irányvonaltól eltérve Vona Gábor meghirdette az úgynevezett Néppárti politikát, melynek keretében a Jobbik kommunikációját egy konszolidáltabb irányba húzták.

Nem titkolt célja az volt Vonának, hogy baloldali szavazókat nyerjen meg magának az addigi szélsőjobbos tábora mellé. Ez azonban kudarcba fulladt, mert bizony a baloldaliak nem mentek. Túl erősen élt a szocialista szavazókban a falvakat terrorizáló, rasszista, kirekesztő Jobbik képe.

A Vona-féle vezetés azonban összerúgta a port a párt radikális szárnyával. Kiszorították Novák Elődöt a pártból, valamint “megnyesegették a vadhajtásokat”. A párt pedig ezzel elveszítette a radikális jobboldali holdudvarát. Az azonban hogy mennyit is veszített a Jobbik az csak a választási kudarc  után derült ki.

Elveszett a pártegység. Vona a kudarc hatására lemondott és a korábbi plakátkampányuk miatt majd egy évig pénz nélkül maradhat a párt. Majd 660 milliós adósság maradt a párt nyakába a korábbi Állami Számvevőszéki büntetés miatt. A mostani tisztújításon éppen ezek miatt Vona jelöltjével szemben elindult Toroczkai László, aki bár alul maradt mégis a szavazatok 46%-át megkapta. A nemzeti radikális politikus bejelentette: platformot alakít “Mi magunk” néven.

Ezt a Vona-féle pártvezetés a párt szétszakítási kísérletének élte meg és visszatérünk a mai naphoz, amikor is kizárták a frakcióból Dúró Dórát, Toroczkai László pedig etikai vizsgálat előtt áll. Viszont ott a 46%, ott vannak a nemzeti radikálisok és ott van a hatalmas elégedetlenség. Ráadásul az új pártvezetés egy baromi nagy választási bukás után források nélkül irányíthatják a pártok.

Mindeközben zászlóbontásra készül Toroczkai. Ön szerint mi lesz a vége mindennek?

[poll id=”23″]

 


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: