Hadházy Ákos - Fotó: Népszava
Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Itt bizony fokozatos átmenet van a demokráciából a diktatúrába… – mondja Hadházy Ákos.

 

Az LMP volt társelnöke szerint ha a kormánypropaganda jelentette problémával nem foglalkozik az ellenzék, az olyasmi, mint amikor a halálra ítéltek csöndben, ellenállás nélkül vonulnak a kivégzésre, a saját sírjukat is megássák.

Amikor kiderült, hogy a párt fegyelmi bizottsága két évig minden pártbeli tisztségtől eltiltotta, kommunista szellemiséget emlegetett. Miért mondta ezt?

Az ítélet meglehetősen enyhe, mert magam jelentettem be a választási vereség után, a társelnöki posztról történt lemondásomkor, hogy nem kívánok tisztséget vállalni sem a pártban, sem pedig a frakcióban. Az indoklásban szereplő dolgok, azok szellemisége viszont megütöttek kicsit, ezért kértem az úgynevezett büntetés megduplázását.

Miért húzták önre a vizes lepedőt a fegyelmi bizottságban? Főként schifferisták a tagok?

Ez egy demokratikus párt négytagú bizottsága, így döntöttek. Ez a kérdés, a mostani ügy századrangú a magyar politikában és a nemzet életében, mert az országban sokkal komolyabb gondok vannak, minthogy Hadházy Ákos vajon hány évig nem vállalhat tisztséget az egyik ellenzéki pártban.

Egyedül maradt az LMP-ben?

Nem, messze nem ugyanaz a helyzet, mint amikor a Fidesz tagja voltam, és több dologgal nem értettem egyet. Sem a vezetőségben, sem a tagságban nem talált akkor értő fülekre a kritikám, gyakorlatilag mindenki ellenem fordult. Itt teljesen más a szituáció. Most ugyan úgy tűnik, egyelőre kisebbségben maradtam azzal a véleményemmel, hogy a rendkívüli helyzet miatt szükséges lehet az együttműködés olyan politikai erőkkel is, amelyekkel mást gondolunk a világról, és azt sem sikerült még teljesen megértetni, milyen súlyos a helyzet Magyarországon. Ám többen mellettem vannak a párton belül.

A pártból kilép?

Ezeket a dolgokat próbálom megértetni a párton belül. És az LMP-n kívül is meg kell értetnem. Amíg látok lehetőséget, hogy ezeket megértik, és amíg a párt támogatja a korrupcióellenes munkámat, addig maradni fogok.

Mit szól ahhoz, hogy azokat is megbüntetik, akik más pártok javára visszaléptek a választások előtt?

Nem örülök annak, hogy a Fidesz-győzelem megakadályozására törekvőket büntetni próbálják. De ennél többet nem kívánok mondani erről.

A pártban is gáncsolják, a képviselői esküjét sem tette le, amiért Kövér László igyekezett Önt megleckéztetni. Hogyan tovább?

Az új Országgyűlés nyitó ülésére nem mentem el, ezzel próbáltam a magam lehetőségeihez képest minél erősebb tiltakozással kifejezni, hogy ez a parlamenti összetétel tisztességtelenül, illegitim módon jött létre. Erősebb jelzés lett volna, ha rajtam kívül más ellenzéki társam is így tett volna, de volt visszhangja így is az akciómnak.

Amikor tiltakozom a választási eredmény ellen, az nem kesergés, nem a mai állapot feletti búslakodás, hanem a következő parlamenti választásról szól. Ugyanis ha beletörődik, túllép az ellenzék azon, hogy most hogyan, milyen durván egyenlőtlen feltételek mellett, a Fidesz számára lejtő pályán jött létre a kétharmados győzelem Orbán Viktoréknak, akkor a következő választáson is hasonló vagy talán még rosszabb körülmények, tisztességtelen, még mocskosabb szabályok között kell játszania az ellenzéknek.

Leteszi az esküt?

Igen, megindoklom akkor, hogy miért tettem ezt. De nem az a tervem, hogy brilliáns parlamenti felszólalásokkal töltsem el az időt.

Van már terv konkrétan, hogy mit csinál?

A választások utáni hetekben normális, hogy a vesztes oldalon dilemmázzanak, gondolkodjanak arról, miként van értelme folytatni, ennek én is eleget tettem. Ezeket a lépéseket nem szeretném most elmondani, mert a meglepetésnek is lehet ereje. Nagyon fontos, hogy egy ember semmit sem fog tudni megváltoztatni. Sok olyan tervem van, ami csak akkor ér valamit, ha más ellenzéki pártok is partnerek lesznek és – ami ennél még fontosabb – a parlamenten kívüli tényezők is így gondolják. Ehhez még sokat kell beszélgetni.

Világos, hogy három alapvető célt kell kitűzni: a kormánypropagandát ki kell csavarni a Fidesz-KDNP kezéből, mert nemcsak azzal hülyítik az embereket, hanem ezen a csatornán fizetik ki azt a kormánypárti sajtót, amely az emberek nagy részét egyedüliként éri el. Ha ezzel a problémával nem foglalkozik az ellenzék, az olyasmi, mint amikor a halálra ítéltek csöndben, ellenállás nélkül vonulnak a kivégzésre, a saját sírjukat is megássák. Másrészt, az európai ügyészséghez való csatlakozást ki kell kényszeríteni, erre van esély, mert most Európában is erősen szorgalmazzák, ha a magyar lakosság jelentős része nyomást helyez Orbánékra, az előrébb viszi az ügyet. Harmadrészt pedig a bíróságok átalakítását nem szabad engedni.

A jövőre esedékes EU-választásokig talán nem nyúlnak hozzá, de azt kell látni, hogy fokozatos átmenet van a demokráciából a diktatúrába. Többen hitegetik magukat azzal, hogy látszólag nem súlyosak a folyamatok, egyes lépések, de az átmenet mindig ilyen apró dolgokból áll, aztán csak a végén esik le sok embernek a tantusz, hogy ahova megérkezett az ország, az már élhetetlen, elfogadhatatlan – lehet, hogy már késő lesz akkor ráeszmélni.

Forrás: 24.hu


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: