Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Ceglédi Zoltán szókimondó volt mindig is. Most sem rejtette véka alá a gondolatait…

 

…bár ezzel nagyon nem fog osztatlan sikert aratni, az már biztos.

“Mindenki elcsöndesült. A kormánypárt megkapta, amit akart. Kétharmad, totális győzelem. A migránsveszélyt üvöltő plakáterdő a választás után azonnal el is tűnt.

Írjuk már le, hogy amit kormányzati tájékoztatásnak hazudtak, az valójában közpénzes tízmilliárdokból folytatott pártpolitikai kampány volt. Máskülönben most is ugyanúgy kéne harsogni, nem?

Az ellenzék szintúgy visszahúzta a csápjait. Az elbukó kevesek a kudarc okán, a tutiba beülő vagy abban benne maradó szereplők meg azért, mert megvan a konc, dolgozni már nem kell érte, elvenni sem lehet. Fura is megélni a parlamenti kapukon kívül rekedt mozgalmároknak, hogy akik tegnap még nekik udvaroltak, ugrottak minden csettintésre, hogy hát persze, felszaladunk a színpadodra, aláírjuk a petíciódat, benyújtjuk a törvényjavaslatodat, elmegyünk a haknikörutadra, nos, ezek a szereplők ma köszönik, de épp nem szorulnak rá ilyes akciókra. Négy év kényelem milliós fizetéssel, százmilliós frakció- és pártalapítványi támogatással, új csúcsmobillal, állami infrastruktúrával. Nix ugribugri.

Hullaszag van. Fura módon nincs kitörő öröme a kormánypárti oldalnak sem. Nyertek, kétharmaddal, ahogy 2010-ben és 2014-ben is, de az önmagáért való hatalom, a vízió nélküli önzés ritkán örvendeztet meg valódi sikerélménnyel, a megélt progresszió ajándékával. Oké, Cecília asszony bulvár visszatérését leszámítva.

A fideszes hatalomgyakorlás ma önmagáért meg a megfelelően közeli szereplők gazdagodásáért zajlik. A 2030-ig kifeszített miniszterelnöki terv sem szól nagyobb dolgokról, mint az Orbán-rendszer távlati fenntartásának igényéről. Ezt pedig egyre kevésbé támasztják tartalmi pillérekre, inkább a bevált, formai sémákat veszik elő újra és újra. Nemzeti konzultálnak, a nem fehér bőrű, nem keresztény vallású, nem heteroszexuális emberek gyűlöletére hívnak fel, az orosz diktátor módszereit és infrastruktúráját használják a demokrácia folyamatos rontására, illetve az úgynevezett ellenzék releváns pozíciójú szereplőinek lefizetésére.

Az elmúlt hónapokban több ellenzéki párt több vezető politikusa is nyilvánosan kijelentette, hogy pártjában a Fidesz által pénzelt-fogott szereplők vannak. Ha nem velejéig korrupt és romlott egy közösség, akkor egy ilyen kijelentés elhangzását követő egy héten belül vagy az adott politikus távozik a pártból, vagy az általa lebuktatott fideszes téglák. Ehhez képest itt sem számítok másra, mint ami már kezdetét is vette, vagyis szintúgy nem tartalom, hanem forma dominálja az ellenzéki politikát, azaz az összefogás helyes módjáról és szükséges szereplőiről folyó nyilvános vita. És miközben a Fidesz nem lelt kitörő örömre a győzelme kapcsán, vagy mondjuk úgy, nem lepődött meg a sikeren, bizony egyes ellenzéki politikusok meg alig tudják elrejteni elégedett mosolyukat.

Sokan veszítettünk az áprilisi eredménnyel, de van itt néhány tucatnyi közvetlen nyertes, és a köréjük húzott közpénzes háló okán még néhány száz, esetleg néhány ezer politikai eltartott, összefoglaló, de kevéssé találó nevükön az ellenzéki politikai elit. Nehezen gyászol velünk az, akinek a személyes karrierje épp fordítottan arányos a magyar demokrácia állapotával. Ugye.

Hullaszag van, mert körülbelül tíz éve, a 2008-as népszavazás óta minden országos ütközetnek azzal a növekvő bizonyossággal futunk neki, hogy Orbán Viktor fog nyerni, riválisai vele összevethetetlenül kevesek, és aki bármi potenciált mutatna ellenzéki oldalon, azt a Fidesz által fizetett saját párttársai fogják elárulni, félretenni, megbuktatni, helyére szélkakast tűzni.

Hullaszag van, csak a kioktató nénik és pukkancs bácsik büszkén orrbefogva járnak szavazni, ezért nem érzik. Megdöglött a remény. Aki pedig mégis bármi változást szeretne elérni, az egy dolgot fogadjon meg a legelején. Bárhogy csábítják és bárhogy ütlegelik, zsarolják és édesgetik, gyalázzák bankszámlás mozgalmak és névtelen pártbloggerek, akkor is: tartsa magát távol a jelenlegi parlamenti ellenzéktől. Legyen tisztában azzal, hogy mit jelent, ha a csendesen suhanó batárfekete autójukkal, szépen szabott öltönyükkel érte is eljönnek.

Ezek temetkezési vállalkozók, ebből élnek. ”

Forrás: 168óra / BalraMagyar


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: