Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára:

Reagálás Fogarasi Gábor (Jobbik) Facebook bejegyzésére

 

Fogarasi utólagos magyarázkodása a választási sikertelenségéről

Akár meg is lepődhetnék egy ellenzéki politikus (név szerint Fogarasi Gábor, Jobbik) azon kesergésén, miszerint egy ellenzéki parlamenti frakció (Párbeszéd) nem oszlik fel, hanem tovább tud működni egy független képviselő (Mellár Tamás) belépésével. De ezen már kis hazánkban nem nagyon érdemes meglepődni, mert itt vasszigorral érvényesül az a törvény, hogy az ellenzéki pártok jobban utálják egymást, mint a kormánypártot és ennek megfelelően nem a kormány, hanem egymás megbuktatásán munkálkodnak (tisztelet a kivételnek).

Fogarasi úr a választáson indulva a Baranya 1. választókerületben 14%-os támogatottságot ért el, valamivel kevesebbet, mint amennyit az előzetes felmérések (pl. Závecz Research) neki jósoltak. Mégsem érezte úgy, hogy vissza kellene lépnie a javamra a Fidesz-jelölt legyőzése érdekében, pedig minden felmérés engem hozott ki esélyes jelöltnek.

Most viszont, a választások után bő egy hónappal a következő vádakat fogalmazta meg velem kapcsolatban:
“Mellár Tamás elárulta a konzervatív szavazókat, a Parlamentbe jutása után azonnal becsapta a választóit. Mellár Tamás mandátumtolvaj, a választási győzelem reményében hazudott a kampányban.”

Mindenek előtt azt kell tisztázni, hogy milyen politikai álláspontot fogalmaztam meg a választási kampányban és azt vajon a Párbeszéd frakcióba való belépésemmel szükségképpen fel kell-e adnom azokat? Én a választási kampányom során végig egy jobbközép politikai álláspontot képviseltem, politikai színtéren a demokrácia helyreállítását, az illiberális állam felszámolását, a keleti orientáció helyett az európai elköteleződés megerősítését hangoztattam.

Gazdasági téren kiálltam a hatékonyan működő piacgazdaság mellett, de fontosnak tekintettem a szociális-jóléti intézmények megerősítését, amely nélkül nem képzelhető el a sikeres felzárkózás. Ezek a politikai elvek találkoztak Karácsony Gergely (Párbeszéd társelnök) miniszterelnök jelölti programjával és ezért vállaltam munkát az ő tanácsadó testületében és az árnyékkormányában is.

Az említett események 2018. január és márciusa között zajlottak, teljesen nyilvánosan, a sajtó is sokat foglalkozott vele, és én magam is sokat emlegettem a választási kampányom során. Tehát azok a választópolgárok, akik rám szavaztak pontosan tudhatták, hogy milyen értékelveket vallok és ezek milyen szoros kapcsolatban vannak a Párbeszéd miniszterelnök jelöltjének értékelveivel. Így a Párbeszéd frakcióhoz való csatlakozásom egyáltalán nem jelent árulást, az értékrendem feladását, vagy a szavazópolgárok becsapását.

Továbbá érdemes azt is megemlíteni, hogy a Párbeszéd frakcióba való belépésemkor olyan megállapodást kötöttem a frakció vezetésével, amely szerint:
nem vonatkozik rám a frakciófegyelem, tehát továbbra is a saját meggyőződésem és lelkiismeretem szerint szavazhatok,
a hozzászólásaimban és a bizottsági munkában ugyancsak szabad kezet kapok, a saját megítélésem szerint járhatok el,
nem leszek semmilyen pártnak sem a tagja.

Mindebből nehezen lehet arra következtetni, hogy becsaptam volna a szavazóimat, vagy mandátumtolvaj lennék. Lehet, hogy Fogarasi úr éppen azért írta le ezeket a mondatokat, mert ezzel próbálja utólag magyarázni a sikertelen választási szereplését. Nyilván ő is jól ismeri azokat a felméréseket, amelyek azt állapították meg, hogy az én visszalépésem esetén sem tudott volna a voksok egynegyedénél többet begyűjteni. Talán máshol kellene keresni a kudarc okait.

Jut eszembe a márciusi pécsi önkormányzati gyűlés, amelyen a város éves költségvetésének az elfogadása volt az első napirendi pont. Nos ezen napirendi ponthoz Fogarasi önkormányzati képviselő úrnak (de még a másik jobbikos képviselőnek sem) volt egyetlen egy mondat (kritika, javaslat) hozzáfűzni valója sem. Bizonyára ennyire jó volt a fideszes városvezetés előterjesztése (jegyezzük meg Pécs újraeladósodása közepette), vagy pedig ennyire lojális volt a Jobbik képviselőcsoportja a Fidesszel szemben? Szerintem ilyen és ehhez hasonló szereplések alapján döntöttek a szavazó polgárok április 8.-án.

Pécs, 2018. május 21.
Mellár Tamás


Segítsd a munkánkat! Megosztáshoz katints az alábbi Facebook emblémára: