Az összes önkormányzat példát vehetne a Párbeszéd pesterzsébeti képviselőjéről


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

„Ha majd kivágtad az utolsó fát, és megmérgezted az utolsó folyót, kifogtad az utolsó halat, rájössz, hogy a pénz nem ehető.”

 

Pesterzsébet nemet mondott a facsonkításokra, ősszel már nem lehet engedély nélkül, büntetlenül egészséges fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben! – írja blogjában Mach Péter a Párbeszéd pesterzsébeti képviselője.

Naponta jelennek meg hírek fakivágásról, erdősávok átsorolásáról, mobilgátakról, veszélyben a Határ úti Kiserdő, a Városliget, a Római és most a Margitszigeten is kivágták a fákat egy teniszstadion építése miatt.

A kora tavaszi ifjítások, fametszések során is barbár támadások tehetetlen szemlélői voltunk eddig, az egész országra jellemző az is, hogy a közműszolgáltatók a fák metszését kertész helyett hentesekre és mészárosokra bízza. Ők pedig hiba nélkül látják el a feladatokat: darabolnak, csonkítanak, madárfészket pusztítanak. Amikor megjelennek a buldózerek, láncfűrészek akkor vesszük észre mi is vesz minket körül, s próbáljuk menteni értékeinket.

Pesterzsébeten a strand és jódos-sós fürdő építésekor nem volt szempont a fák lombja és az árnyék, sajnos itt is áldozatul estek a parti fák a beruházásnak. A facsonkítások pedig havi rendszerességgel problémát okoznak. Tavaly a Fővárosi Munkaügyi Központ pesterzsébeti fiókjának és az ELMÜ-nek a facsonkításai okoztak komoly, de jogos felháborodást. Kettévágott törzsek, megfelezett lombkoronák, lassan pusztuló fák mutatták az ELMÜ gallyazási útvonalát.

Ilyenkor joggal merül fel, hogy kapjanak a többi közműével azonos jogokat a fák és a fasorok is, majd amikor az indulat csökken alább hagy a lelkesedés. Sajnos ma a kormányrendelet úgy szól, hogy a fa által okozott károkért a kezelő felel, amivel sikerült közellenséggé tenni a fákat, mind a közműcégek, mind a parkokat, közterületeket kezelők szemében.Ezért a szakszerűtlen metszéseknél, csonklásoknál a fa értéke mind esztétikai, mind ökológiai szempontból erősen csökken. Tavaly megígértem, hogy mindent megteszek, hogy megállítsuk a facsonkításokat és fakivágásokat a kerületben!

Mach Péter – Fotó: machpeter.blog.hu

Először a saját tulajdonú, de bérbeadott ingatlanjaink esetében kezdtük meg a munkát: Februárban a javaslatomra úgy döntött a képviselőtestület, hogy a használati szerződésben rögzíti, hogy amennyiben a Munkaügyi Központ az ingatlan területén gallyazási munkálatokat kíván végezni, azt 3 nappal a munkálatok megkezdése előtt köteles az önkormányzatnak bejelenteni, így a kerület kertésze is ellenőrizheti a gallyazást.

A képviselőtestület csütörtökön elfogadta a rendelettervezet szövegét, most a társadalmi egyeztetés zajlik. A környezetvédelmi igazgatási szerv szakmai véleményével és a beérkező észrevételekkel, kérésekkel kiegészítve még a nyáron elfogadhatjuk a rendeletet, és ősszel már nem lehet majd engedély nélkül, büntetlenül fákat kivágni vagy csonkolni a kerületben.

“Kis lépés egy embernek, de hatalmas ugrás az emberiségnek”

Az Önkormányzat mostani szabályozása megengedőbb a családi és társasházak területén fekvő fák esetében és jóval szigorúbb feltételeket szabott saját maga számára, de egy fontos üzenettel bír: közös felelősségünk környezetünk és egészségünk védelme, a tiszta levegő biztosítása.

A rendelet hatályba lépése után fás szárú növényt kivágni – néhány kivételtől eltekintve – csak végleges fakivágási engedély alapján szabad.

A közterületen kivágott fa pótlása nem történhet inváziós fajú fás szárú növénnyel, s a kivágott fa törzsátmérőjével azonos mértékében, elsősorban a kivágott fával azonos helyrajzi számú területen kell majd gondoskodni.

HATÁROZAT

Budapest Főváros xx. Kerület Pesterzsébet Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy

dönt, hogy

I. a fás szárú növények védelméről, kivágásáról és pótlásáról szóló önkormányzati rendelet-tervezet szövegét jóváhagyja.

II. felkéri a polgármestert, hogy gondoskodjon a rendelettervezet szomszédos önkormányzatok részére, valamint a környezetvédelmi igazgatási szervnek történő megküldéséről.

III. felkéri a polgármestert, hogy a környezetvédelmi igazgatási szerv véleményének megérkezését követően terjessze a rendelettervezetet a javasolt módosításokkal kiegészítve a képviselő-testület soron következő ülése elé a rendelet megalkotása érdekében.

Felelős: Szabados Ákos polgármester

Határidő: adott

 

Forrás: machpeter.blog.hu


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük