Körvonalazódik minden budapesti rémálma? – Az ismert történész javaslata bebetonozná a Fideszt a Fővárosba?


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Csak nem a 3/4-es ellenzéki Budapest csípi egyesek szemét?

 

Gerő András történészt sem kell bemutatni senkinek sem.

Azért pár szót mégis: Széchenyi-díjas (2008) magyar történész, a Magyar Tudományos Akadémia doktora (2006), a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára, az ELTE Történeti Antropológia Program társvezetője.

A széttagolt főváros újraegyesítését és egy állami fejlesztéseket összehangoló kormánybiztosság felállítását javasolja Gerő András történész a Heti Válasznak adott interjújában.

Eljött a pillanat, amikor sok mindent lehet és érdemes újragondolni Budapest ügyében – mondja a Heti Válasznak a főváros történetének kutatója, aki szerint az elmúlt majd’ 30 évben nem sikerült a maximumot kihozni abból, hogy Budapest a rendszerváltás nyomán visszakerülhetett a nemzetközi vérkeringésbe.

A logikátlan parkolási rendszertől a körutakon uralkodó vizuális zűrzavaron át a bulinegyed problémájáig bőségesen sorolható problémák „már-már törvényszerűen következnek az 1990-ben létrehozott önkormányzati rendszerből, amely Budapestet huszonhárom önálló város föderációjává tette. Történelmileg soha nem irányították a fővárost a maihoz hasonló modellben, ami nem véletlen – mondja a történész.Gerő András szerint a kerületi széttagoltság megszüntetése és a hagyományos elöljárósági rendszer visszaállítása mellett az állam Budapestet érintő tevékenységét is sokkal szorosabban össze kellene fogni.

„Város–vidék-ellentét mentén politizálni sehova nem vezet. Meghirdetni csak olyan harcokat érdemes, amelyekben lehetséges a győzelem, de egy Budapest–vidék háborúban egyik fél sem arathat diadalt. A győzelem azért fogalmi képtelenség, mert a város és a falu különbsége ontológiai különbség, egyik sem tud más lenni, mint önmaga” – teszi hozzá.

Forrás: Heti Válasz / BalraMagyar


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük