Gyászol az ország, felfoghatatlan, hogy olyasvalaki hagyott itt minket, akire mind büszkék voltunk, s mind szerettük


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

Hatalmas tragédia és mély gyász ül az országra. Elment Ő is, kit mindenki szeretett.

 

A magyarországi cigány közélet egyik legismertebb alakja 1939. május 26-án született a Hajdú-Bihar megyei Bedőn, a halál 2018. május 12-én, szombat délután ragadta el.

Daróczi a Tatabányai Bányászati Trösztben dolgozott, amikor kitört az 56-os forradalom. Szökni próbált, elkapták. Tíz hónapos börtönbüntetést kapott, a politikai foglyok közé rakták, Antall József volt miniszterelnökkel egy cellába – emlékeztet a RomNet.

Daróczi később a csepeli vasművek munkásaként érezte, tovább kell képeznie magát – főiskolai tanulmányait a Budapesti Tanítóképző Főiskolán végezte – , és a hetvenes években beindult irodalmi pályája.

1972–1979 között tanító volt. 1975-ben tagja lett a Magyar Írók Szövetségének és a MÚOSZ-nak. 1980–1985 között a XIII. kerületben munkásszállón népművelő volt, majd 1986–tól 1990-ig a X. kerületi Tanács előadója volt.

1985–1986 között az Országos Cigánytanács elnöke volt, 1987–1988 között pedig a Magyarországi Cigányok Kulturális Szövetségének ügyvezető titkára. Daróczi a Hátrányos Helyzetű Fiatalok Életmód és Szabadidő Szövetség elnöke is volt. 1990 óta az Amaro Drom munkatársa, 1995 óta a X. kerületi cigány kisebbségi önkormányzat elnöki tisztségét töltötte be.Számos önálló szerkesztésű kötete jelent meg,nevéhez fűződik a Biblia Újszövetségének 1996-os fordítása cigány nyelvre. Írt Amaro Drom Cigány-magyar kisszótárt (Feyér Leventével 1981-ben) és a Lovári nyelvkönyvet (szintén Feyér Leventével 1984-ben).

 

Fontosabb elismerései:

 

Magyar Köztársasági Érdemrend Kiskeresztje – 1999

Oktatási Minisztérium Apáczai Csere János-díja – 2003

Kisebbségekért Díj – 2005

Budapestért Díj – 1996

Open Society Institute Roma Irodalmi Fődíja – 2003

 

Főbb művei:

 

József Attila: Ars Poetica – fordítás Nagyvilág, 1971, Világosság 1971

Uzhes Jilesa – önálló szerkesztésű antológia – Népművelési Intézet gondozásában 1979.

Fekete korall – Táncsics kiadó gondozásában 1981.

Rom Som– Roma vagyok – művészeti folyóirat

Romano Nyevipe

Amaro Drom Cigány-magyar kisszótár – Feyér Leventével 1981

Lovái nyelvkönyv – Feyér Levetével 1984

Biblia fordítás – Újszövetség 1996

Garcia Lorca: Cigány románcok – fordítás 1996

Pel devlesko bango muj – Isten homorú arcán, 1990

Mashkar le shib dukhades – Nyelvek között fájón, 1994

Újtestamentum

 

A Nép tanítója volt, megszámlálhatatlan ifjúsági és gyermektáborban, tanodákban, szakkollégiumokban, főiskolákon és egyetemeken oktatta a romákat és a nem romákat a cigányság történelméről, kultúrájáról, nyelvéről. Verseit, írásait számtalan versmondó versenyen mondták kisdiákok és felnőttek egyaránt.

Isten nyugosztalja Choli bácsi.

 

Forrás: RomNet / 168 óra


Oszd meg másokkal is, ezzel tehetsz a jobboldali médiatúlsúly ellen

A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!A BalraMagyar 100%-ig független a kormánytól.Ahhoz, hogy fennmaradhassunk nekünk is szükségünk van az Önök segítségére. Más portálokkal szemben azonban nem pénzt kérünk, mert nem pénzért csináljuk. Viszont kérjük, hogy kövessen minket, hogy híreink eljuthassanak Önhöz, így portálunk is fennmaradhat. Köszönjük!

Mit gondolsz erről a hírről?

Leave a reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük